Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυτοψία Μενδώνη στην Ακρόπολη μετά την πλημμύρα – Άμεσα σωστικά για το μνημείο του Αγρίππα

Αυτοψία Μενδώνη στην Ακρόπολη μετά την πλημμύρα – Άμεσα σωστικά για το μνημείο του Αγρίππα
ΦΩΤΟ αρχείου Intime

Για την εξέλιξη της συνολικής υδραυλικής μελέτης που εκπονείται για τον βράχο της Ακρόπολης αλλά και για το έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στην βόρεια και την δυτική πλευρά του Βράχου ενημερώθηκε η υπουργός Πολιτισμού, σε αυτοψία που έκανε σήμερα.

Η υλοποίησή του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2021. Το αντίστοιχο έργο στην ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του Παρθενώνα έχει ολοκληρωθεί.

«Με αφορμή την εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης ετέθη το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ήδη από τον 19ο αιώνα το μνημείο του Αγρίππα, αφού εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνεται προϊούσα διαφορική καθίζηση εξαιτίας της απορροής και απορρόφησης των υδάτων».

Clcick4More: Εξηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ακρόπολη που πλημμύρισε από τη βροχή

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ακαδημαϊκός καθ. Μανόλης Κορρές «το βάθρο κατασκευασμένο από μάρμαρο του Υμηττού, παρουσιάζει κλίση από την κατακόρυφο και εξελισσόμενες δομικές αστοχίες εξαιτίας της διαφορικής καθίζησης στο θεμέλιό του από τον 19ο αιώνα, αφού μόνο το ανατολικό τμήμα του εδράζει στον σχιστολιθικό βράχο, ενώ το υπόλοιπο εδράζει πάνω σε επιχώσεις. Στο παρελθόν, έχουν λάβει χώρα επεμβάσεις δομητικής στερέωσης του μνημείου με συμπληρώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα και κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ακτίτη στην υπόβασή του, στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ αργότερα τοποθετήθηκαν σιδηρά στοιχεία στο άνω τμήμα του κορμού του. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έλαβε χώρα σφράγιση των αρμών των λίθων, όπως και η τοποθέτηση ρωγμόμετρων για την συστηματική παρακολούθηση του εύρους των ρηγματώσεων από την ΥΣΜΑ».

Τέλος «αποφασίστηκε η κατασκευή ικριώματος για την εξέταση των δομικών προβλημάτων και της παθολογίας του μνημείου, καθώς και η λήψη των άμεσων σωστικών για την αποστράγγιση και απορροή των υδάτων έμπροσθεν του βάθρου» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. 

Σχετικά με την εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης και «τη μεγάλη ποσότητα και ταχύτητα, αλλά και τον τρόπο απορροής, με τον οποίο τα όμβρια ύδατα κατεισδύουν προς την δυτική κλιτύ από τα Προπύλαια, έγινε φανερό ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ένα από τα κεντρικά σημεία αποστράγγισης, στο πλάτωμα δυτικά του μνημείου του Αγρίππα» τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις