Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η COSMOTE στηρίζει την καινοτομία μέσα από το Hackathon και επιβραβεύει τα κοφτερά μυαλά

Η COSMOTE στηρίζει την καινοτομία μέσα από το Hackathon και επιβραβεύει τα κοφτερά μυαλά

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, χάνει τα καλύτερα μυαλά της, τα οποία αδυνατούν να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να βρουν ευκαιρίες στην χώρα τους. Αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και να προσφέρουν εκεί την υπεραξία που απέκτησαν στην Ελλάδα.

Και όμως, υπάρχουν ευκαιρίες και εδώ. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το COSMOTE HACKATHON. Πρόκειται για έναν μαραθώνιο διαγωνισμό με έμφαση στην καινοτομία. Η COSMOTE έδωσε βήμα δημιουργίας σε νέους ανθρώπους, ώστε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, να συνεργαστούν, να εμπνευστούν, να γράψουν κώδικα και εν γένει να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία.

Αναδείχθηκαν πολλές καινοτόμες ιδέες κάτι που αποδεικνύει περίτρανα αυτό που πολλοί λένε, αλλά λίγοι φροντίζουν να το αναδείξουν, ότι η Ελλάδα γεννά μυαλά.

Τι είναι τα Hackathons

Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ευρέως διαδεδομένα, στο εξωτερικό όμως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους νέους που αγαπούν την τεχνολογία, να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες αξιοποιώντας τις γνώσεις τους, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή. Το μόνο που χρειάζεται, εκτός από σχετική κατάρτιση, είναι φαντασία, δημιουργικότητα και πάθος για την τεχνολογία.

Ο όρος Hackathon προέρχεται από την συνδυασμό των λέξεων Hack και Marathon. Πρόκειται ουσιαστικά για μαραθώνιο διαγωνισμό ανάπτυξης mobile ή web εφαρμογών με συστατικό στοιχείο την καινοτομία. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το πρώτο συνθετικό της λέξης, ‘‘hack’’, αναφέρεται μόνο στον ερευνητικό προγραμματισμό και όχι σε κακόβουλο περιεχόμενο ή ενέργειες.

Οι διαγωνιζόμενοι στους εν λόγω διαγωνισμούς καλούνται, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και τελικά να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες προτάσεις εφαρμογών. Στο COSMOTE Hackathon οι διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους μόλις 28 ώρες.

Έχοντας ήδη κάνει ένα πετυχημένο ξεκίνημα στο χώρο των Hackathons πέρσι, η COSMOTE επέστρεψε για 2η συνεχόμενη χρονιά, και μάλιστα με μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα,. Δεν είναι όμως το χρηματικό έπαθλο που κάνει αυτό τον διαγωνισμό ξεχωριστό, τονίζουν οι διοργανωτές της. Οι νέοι μέσα από αυτή τη διαδικασία αντλούν εμπειρία και ενισχύουν τη διάχυση της γνώσης, συναναστρέφονται με σπουδαίους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς και έρχονται ένα βήμα πιο κοντά, με κατάλληλη καθοδήγηση, στην πραγματοποίηση των επιχειρηματικών τους σκέψεων. Γι αυτούς τους λόγους, το COSMOTE Hackathon μπορεί να θεωρηθεί ένας μαραθώνιος για το πνεύμα, μια μεγάλη γιορτή καινοτομίας.

Και από αυτή τη μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν σημαντικές προσωπικότητες τους χώρου. Οι διαγωνιζόμενοι του COSMOTE Hackathon είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν και να μάθουν περισσότερα για τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή, μέσα από τις ομιλίες καταξιωμένων ανθρώπων όπως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology), ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market & YouTube της Google Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, ο Rustam Ziganshin, Agency Partner CEE, Facebook και η Κατερίνα Πραματάρη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας & επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποιοι πήραν τα πρώτα βραβεία

Το 1ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, απονεμήθηκαν στην ομάδα «TremorFreeMe» για την ιδέα «A Novel Approach in confronting hand tremor». Πρόκειται για μία wearable συσκευή, η οποία βοηθά την κίνηση των ανθρώπων με ανεξέλεγκτο τρέμουλο στα χέρια. Μέσω ηλεκτρικής διέγερσης σε συνδυασμό με τη χρήση ΑΙ, επιτυγχάνει την παρακολούθηση και καταστολή της έντασης και συχνότητας του τρέμουλου, κατασκευάζοντας ένα patient-specific μοντέλο. Η ομάδα αποτελείται από τους: Θωμά Μπίκια και Μπασιάν Λέσι.

Το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα «MaGOS» για την ιδέα «Unleash your Creativity». Πρόκειται για ένα set από γάντια ειδικά εξοπλισμένα ώστε να επιτρέπουν στο χρήστη να αλληλεπιδρά με το τρισδιάστατο περιβάλλον με σκοπό να δημιουργήσει – για παράδειγμα – εικονικά γλυπτά από ηλεκτρονικό πηλό. Η ομάδα αποτελείται από τους: Γρηγόρη Αγριόπουλο, Κωνσταντίνο Αναστασάκη, Έλενα Βέλη, Βασιλαπόστολο Ουρανή και Γιώργο Προφητηλιώτη.

Το 3ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ομάδα «COSMOKE» για την ιδέα «Smart forest survives». Η λύση έχει ως στόχο τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για αναγνώριση μοτίβων πυρκαγιάς μέσω εικόνας και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ενδείξεις αισθητήρων ανίχνευσης συγκέντρωσης σωματιδίων καπνού και θερμοκρασίας. Η ομάδα αποτελείται από τους: Νίκο Κόβα, Φωτεινή Κοντοπριά, Ευθύμιο Κουφογιάννη, Αβέρκιο Σιγάλα και Γιάννη Μαΐστρο.

Η κριτική επιτροπή

Τις τρεις νικήτριες ομάδες ανέδειξαν μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και εξειδικευμένα στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ. Συγκεκριμένα στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του Ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κα Κατερίνα Πραματάρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Take aways

Τελικά, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον! Και αυτό γιατί αποδείχθηκε ότι οι νέοι στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες, βλέποντας μέσα από αυτές όχι μόνο την προσωπική τους ή επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και την πρόοδο του συνόλου. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που επιμένουν και έχουν αισιόδοξες σκέψεις για τη μετέπειτα πορεία. Γιατί ίσως αυτή η «τεχνολογικά εξελιγμένη» νέα γενιά καταφέρει να δημιουργήσει ένα κόσμο καλύτερο για όλους!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις