Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Δαφνί: Κωσταλέξι για 19χρονο παιδί με αυτισμό – Από θαύμα γλίτωσε από τη φωτιά

Δαφνί: Κωσταλέξι για 19χρονο παιδί με αυτισμό – Από θαύμα γλίτωσε από τη φωτιά

– Μια μέρα μετά τη φωτιά στο Δαφνί που κόστισε τη ζωή σε τρεις τρόφιμους, μια νέα τραγική ιστορία έρχεται στο φως
– 19χρονος με αυτισμό ζει δεμένος επί μήνες σε ένα κελί στο Δαφνί
– Αναπάντητες από κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας οι επιστολές της μητέρας του
– Συγκλονίζουν όσα καταγγέλλει στο NewsIt.gr η μητέρα του: Δεν τον αφήνουν να πιεί νερό για να μην ζητήσει να πάει τουαλέτα!
– Έχει στείλει επιστολή στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και ζητά την προσωπική της παρέμβαση

Το δράμα των ασθενών που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία της Παρασκευής στο Δαφνί, όταν από φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα έχασαν τη ζωή τους τρεις βαριά ασθενείς, οι οποίοι ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους γιατί θεωρήθηκαν επικίνδυνοι για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ένα ανάλογο δράμα ζει εδώ και μήνες ο 19χρονος Χρήστος. Ένα παιδί που πάσχει από αυτισμό και νοσηλεύεται στη Β’ ψυχιατρική κλινική του Δαφνίου. Ο Χρήστος για την ασθένειά του «καταδικάστηκε» από το σύστημα ψυχικής υγείας στο μαρτύριο της καθήλωσης σε ένα βρώμικο δωμάτιο και ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά τους τελευταίους 14 μήνες. Ο νεαρός Πατρινός περνά ολόκληρα 24ωρα δεμένος με ιμάντες στο σκουριασμένο και σπασμένο κρεβάτι ενώ για τις προσωπικές ανάγκες του χρησιμοποιεί τα σκισμένα του σεντόνια.


Όπως καταγγέλλει στο newsit.gr η μητέρα του, κα Άννα Δημοπούλου, ο Χρήστος πέρασε τον Ιούνιο του 2014 την πύλη του Δαφνίου προκειμένου να ρυθμιστεί η φαρμακευτική αγωγή του και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο σε μια ψυχιατρική δομή, ωστόσο, οι ιμάντες και τα φάρμακα με τα οποία τον καθήλωσαν οι γιατροί τον έχουν φέρει ένα βήμα πριν από το θάνατο.

«Το παιδί απέκτησε αρρυθμίες αλλά και προβλήματα στο συκώτι αφού δεν το λύνουν ούτε για να ουρήσει», λέει η μητέρα του 19χρονου που έτρεξε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δαφνί όταν έμαθε για τη φωτιά στην Α πτέρυγα, για να δει αν το παιδί της είναι καλά. Είχε ακούσει άλλωστε πως είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις ασθενείς που ήταν δεμένοι στα κρεββάτια τους…

«Από τύχη δεν κάηκε ο Χρήστος. Λίγο πιο δίπλα ήταν. Όπως και πριν από 4 μήνες όταν ένας ασθενής με σχιζοφρένεια είχε μαχαιρώσει ένα παιδί που ήταν δεμένο», επισημαίνει η κα Δημοπούλου, η οποία αντίκρισε για ακόμη μια φορά το παιδί της δεμένο και καθισμένο πάνω στα ούρα του, να ζητά απεγνωσμένα νερό.

«Δεν του δίνουν νερό για να μη ζητά να πηγαίνει τουαλέτα», λέει η μητέρα γεμάτη φόβο για το παιδί της που βρίσκεται εγκλωβισμένο και ανήμπορο σε ένα σύγχρονο «Κωσταλέξι». Η κα Δημοπούλου έχει στείλει επιστολές στον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, ζητώντας την προσωπική της παρέμβαση.

Ο Χρήστος, όπως και εκατοντάδες ασθενείς του Δαφνίου, είναι αναγκασμένος να ζει με δεμένα τα πόδια του και κάτω από άθλιες συνθήκες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι τη σωματική κακοποίηση, εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Χθες στο Δαφνί τρεις άνθρωποι πνίγηκαν από τους καπνούς, δεμένοι στα κρεβάτια τους και όσο ο Χρήστος και οι «συγκρατούμενοί» του ζουν υπό καθήλωση η ζωή τους θα κρέμεται από έναν ιμάντα…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε