Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

ΔΕΗ: Αλλάζουν οι μετρητές, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τους κακοπληρωτές

ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν 120 δόσεις στην ΔΕΗ.
60.000 άνθρωποι χρωστούν 800 εκατομμύρια. Πλούσιοι κρύβονται ανάμεσα στους φτωχούς.
Μένει το κοινωνικό τιμολόγιο. Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Για το μείζον θέμα της ΔΕΗ μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι πολλοί κακοπληρωτές με υψηλά εισοδήματα κρύβονται μέσα στους φτωχούς. Μάλιστα είπε ότι 60.000 άνθρωποι χρωστούν 800 εκατομμύρια στην ΔΕΗ. Είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να μπουν στις 120 δόσεις τα χρέη στην ΔΕΗ, ότι θα αλλάξουν οι μετρητές για να σταματήσουν οι ρευματοκλοπές και επανέλαβε ότι δεν κοιμάται ήσυχος γιατί φοβάται μπλακάουτ.

«Υπάρχει εδώ η θεωρία σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι οι φτωχοί χρωστάνε στη ΔΕΗ κτλ.», είπε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Και πρόσθεσε: «Προφανώς χρωστάνε και πολλοί φτωχοί άνθρωποι, αλλά η κατεύθυνση η δική μας είναι σε σχέση με τους φτωχούς να μην υπάρχει πίεση. Διότι υπάρχει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει το κοινωνικό οικονομικό τιμολόγιο. Θα υπάρχει πίεση όμως σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και χθες αποκαλύφθηκε από την επιχείρηση η ιστορία με αυτόν στην Κηφισιά, με τη βίλα, με τα 1.000 περίπου τ.μ., που είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Θα είμαστε αμείλικτοι. Η ΔΕΗ έχει προσλάβει ειδική εταιρεία που ασχολείται με το θέμα αυτό και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμα: «Τα μισά λεφτά που οφείλονται στη ΔΕΗ της τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι υψηλού εισοδήματος. Εκεί θα δοθεί η έμφαση. Διότι, ακούστε, εγώ δεν μπορώ να είμαι το θύμα όλης αυτής της ιστορίας. Να δέχομαι την κριτική των συνδικαλιστών, της αντιπολίτευσης κτλ. και να μένω άπρακτος. Θα αποκαλυφθούν όλα, θα κυνηγηθούν αυτοί που πρέπει και θα μπει μια τάξη. Οι άνθρωποι υψηλού εισοδήματος έχουν κρυφτεί μέσα στους πραγματικούς φτωχούς και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι φτωχοί και οι οποίοι τελικά ζημιώνουν την επιχείρηση. Σας είπα 800 εκατ. οφείλονται από 60.000 ανθρώπους».

Αλλάζουν οι μετρητές του ρεύματος

Για τις ρευματοκλοπές, είπε ότι «δυστυχώς επί χρόνια δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των λεγόμενων έξυπνων μετρητών. Διότι αν είχε προχωρήσει θα μπορούσε το πράγμα να πιαστεί, να αντιμετωπιστεί. Θα αλλάξουν οι μετρητές. Όλη η Ευρώπη έχει».

Στο ερώτημα αν αποκλείει αύξηση τιμών το για το ‘19 και το ‘20 είπε: «Μίλησα τη Δευτέρα στη Βουλή και είπα ότι προφανώς υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μία ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ, με πολλούς τρόπους, με χρήματα που της οφείλει το κράτος, με διάφορα [άλλα]. Αλλά σίγουρα και με μια αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Όμως είπα ότι την ίδια στιγμή η όποια αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα αντισταθμιστεί απολύτως με δύο άλλες παρεμβάσεις. Με την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, που την έκανε πρόσφατα η προηγούμενη κυβέρνηση, και με τη μείωση του λεγόμενου ΕΤΜΕΑΡ, που είναι τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ. Εκεί υπάρχει ένα πλεόνασμα».

Φοβάμαι μπλακάουτ – Δεν κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ

Στο ερώτημα αν κοιμάται ήσυχος το βράδυ, είπε: «Προφανώς όχι, γιατί φοβάμαι μην έχουμε θέμα και με τα μπλακάουτ και τα λοιπά. Αλλά αυτό είναι δικό μου θέμα. Για πετύχουν αυτό που σας είπα, έκαναν ένα σύστημα με τους διαγωνισμούς, με τις δημοπρασίες ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ πήγαινε με μία τιμή Χ που της κόστιζε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στους διαγωνισμούς αυτούς πουλούσε- στους ανταγωνιστές της παρακαλώ- φθηνότερα! Εμείς θα τα καταργήσουμε αυτά. Και περίμενα και μία κουβέντα από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία τόσο καιρό το έθετε και έλεγε να καταργηθούν αυτά τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες, γιατί ωφελούν τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Πράγματι ωφελούσαν τα συμφέροντα, που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο κ. Τσίπρας. Και ερχόμαστε εμείς και τα καταργούμε. Ε, ας πει μία κουβέντα. Αντί μόνο κριτική, κριτική, κριτική».

Θα κρατήσουμε το κοινωνικό τιμολόγιο

«Είναι πρώτον υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ. Αλλά δεύτερον και κυριότερο  είναι υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας. Να το ξέρετε ότι δεν είναι μονοπώλιο η ανθρωπιά σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχτώ από κανέναν φίλο μας του ΣΥΡΙΖΑ και από οποιονδήποτε άλλον. Εν πάση περιπτώσει, εμείς παρουσιάσαμε ένα σχέδιο πολυπαραμετρικό κ. Αυτιά, που έχει 10 άξονες. Υπάρχουν, από τη μια μεριά, οι ενέσεις ρευστότητας, που πρέπει να γίνουν στη ΔΕΗ, και εκεί πρέπει να τελειώσουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Διότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα βγει ξανά η έκθεση της Ernst & Young, βγαίνει τακτικά γιατί είναι εισηγμένη επιχείρηση η εταιρεία και πρέπει να έχουμε περάσει τις εξετάσεις της ρευστότητας. Διαφορετικά θα έχουμε κακά μαντάτα για τη ΔΕΗ. Και πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που θα έρθει πάλι η τρόικα εδώ πέρα- γιατί θεωρητικώς έχουμε απαλλαγεί από τα μνημόνια, αλλά πρακτικώς θα τους έχουμε κάθε τρεις και λίγο, λόγω των κατορθωμάτων και της προηγούμενης κυβέρνησης- μέχρι τότε πρέπει να έχουμε κλείσει μαζί τους μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης, τα οποία τα έχουμε παρουσιάσει και τα οποία θα τους τα εξηγήσουμε. Και πιστεύω ότι θα περάσουμε μπροστά. Αλλά είναι μια προσπάθεια που είναι συνεχής. Θα την κάνει βασικά ο νέος μάνατζερ που θα μπει στη ΔΕΗ σύντομα».

Όχι 120 δόσεις στη ΔΕΗ

«Όχι. Το λέω ξεκάθαρα. Διότι είναι μια ειδική περίπτωση. Αν μπουν οι 120 δόσεις στη ΔΕΗ σημαίνει ότι θα πληρωθούν τα χρέη σε 10 χρόνια. Δεν θα υπάρχει τότε η ΔΕΗ. Θα μας έχει χαιρετήσει. Και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και εκπομπές σαν και αυτή γιατί δεν θα υπάρχει ρεύμα».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις