Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΔΕΗ: Τώρα τρέχουν να εισπράξουν παλιές οφειλές ύψους 2,7 δισ!

ΔΕΗ
Φωτογραφίες από: Intime

Ο… κακός χαμός από εξώδικα της ΔΕΗ που… αποφάσισε να προχωρήσει σε είσπραξη οφειλών, στο παρά πέντε της κατάρρευσης.
Στα… βαθιά με προσπάθεια είσπραξης οφειλών από σπίτια, επιχειρήσεις εξοχικά που σταμάτησαν να ηλεκτροδοτούνται, πελάτες που άλλαξαν πάροχο, πελάτες που έχουν αλλάξει ΑΦΜ.
Προσλαμβάνουν 40 άτομα, μέχρι και δικηγόρους (!) για να “τρέξουν” τις εισπράξεις οφειλών.

Και… ξαφνικά στην ΔΕΗ ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τρόποι να εισπραχθεί μέρος των οφειλών πελατών της (!) και ετοιμάζουν μπαράζ με εξώδικα σε σχεδόν 900.000 καταναλωτές που χρωστούν στην επιχείρηση 1 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, ετοιμάζονται εξώδικα προκειμένου να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν από τις οφειλές που έχουν προς αυτήν. Βέβαια είναι απορίας άξιο γιατί αυτό συμβαίνει τώρα στο παρά πέντε της κατάρρευσης της επιχείρησης και δεν συνέβαινε εδώ και καιρό που έχουν δημιουργηθεί τα χρέη. Πειστική απάντηση δεν δόθηκε από τον επικεφαλής της ΔΕΗ, που ίσως κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το εν λόγω θέμα και μία σειρά άλλων, στους μετόχους κατά την διάρκεια της τακτική γενικής συνέλευσης που θα γίνει την Πέμπτη στο Hilton.

Τι λέει η ΔΕΗ για τις εισπράξεις

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και δύσκολες οφειλές, από σπίτια, επιχειρήσεις εξοχικά που σταμάτησαν να ηλεκτροδοτούνται, πελάτες που άλλαξαν πάροχο, πελάτες που έχουν αλλάξει ΑΦΜ.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών 65 έως 70 χιλιάδες τελικοί πελάτες χρωστούν ποσά άνω των 3.000 ευρώ, συνολικά 700 εκατ. ευρώ

Το πλάνο της διοίκησης, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τη χορήγηση δανείου από την Παρευξείνια Τράπεζα είναι να γίνει ένας διαγωνισμός εντός του Ιουλίου ώστε η εταιρεία να προσλάβει εργολαβικούς εργαζόμενους (40 τον αριθμό), οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα κληθούν να προετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά νομό. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία, αναθέτοντας σε τρεις εργολάβους, έναν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναν για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και έναν για τα νησιά, προκειμένου να αναλάβει την είσπραξη των οφειλομένων, εξασφαλίζοντας ένα μικρό ποσοστό από την είσπραξη.

“Εξώδικα σε όλους” λέει η ΔΕΗ!

«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης προσθέτοντας ότι το όφελος για την εταιρεία θα είναι διπλό, αφενός θα εισπραχθούν κάποια ποσά και αφετέρου θα γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου.

Εάν μάλιστα η εταιρεία αποδείξει ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή τους, συμψηφίζοντας το φόρο εισοδήματος που έχει ήδη καταβληθεί (29%)

Σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη η εκκαθάριση των οφειλών από τους τελικούς πελάτες αναμένεται να βοηθήσει και τη διαδικασία της τιτλοποίησης των οφειλών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία η ΔΕΗ προσβλέπει στην είσπραξη ενός ποσού της τάξης των 400 έως 500 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Ως γνωστόν μέσω της τιτλοποίησης θα εκχωρηθούν πακέτα οφειλών ανάλογα με το ύψος της χρονικής καθυστέρησης, δηλαδή μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και άνω.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για την ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για αποκοπές μετρητών λέγοντας ότι η ΔΕΗ δεν είναι ευχαριστημένη από το ρυθμό ανταπόκρισης. Τα αιτήματα που στέλνει η ΔΕΗ στο διαχειριστή είναι 300 χιλιάδες ετησίως και από αυτά τα αιτήματα κόβεται το ρεύμα μόλις στο 20%.

Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης διέψευσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

*Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις