Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δείκτης θετικότητας: Ακόμα «τσιμπημένος» αλλά φαίνεται «φως στο τούνελ» (video)

Δείκτης θετικότητας: Ακόμα «τσιμπημένος» αλλά φαίνεται «φως στο τούνελ» (video)

Προβληματισμό προκαλούν οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα κορονοϊού να απογειώνονται, οι νεκροί να αυξάνονται και τον δείκτη θετικότητας να παραμένει τσιμπημένος, αλλά διακρίνεται έστω και αχνά ένα «φως στο τούνελ». Ελπίδα για τον έλεγχο της πανδημίας αποτελούν τα self-tests με τα οποία οι ειδικοί θεωρούν ότι θα παρουσιαστεί με ακρίβεια η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα. 

Η χώρα μας νοσεί βαριά και απαιτείται χρόνος ώστε να μπορέσει να πάρει μια μεγάλη ανάσα από την πανδημία. Οι αριθμοί εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό την ώρα μάλιστα που το σύστημα υγείας καθημερινά δοκιμάζεται με τις καταστάσεις στα νοσοκομεία να είναι πρωτόγνωρες.

Για 32 ημέρες ο δείκτης θετικότητας παραμένει ψηλά δείχνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη. Οι αριθμοί, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν. Μετά από 75.182 διαγνωστικά τεστ που είναι από τα περισσότερα που έχουν γίνει από την έναρξη της πανδημίας και 4.309 κρούσματα ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 5,73 δείχνοντας όμως τάσεις….προσγείωσης. Το όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί είναι το 4 και φαίνεται πως απαιτείται ακόμα χρόνος για την επιστροφή σε καλύτερες καταστάσεις.

Κάτι τέτοιο άλλωστε φαίνεται και από τον ημερήσιο απολογισμό του ΕΟΔΥ για την πανδημία στη χώρα μας. Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ήταν 4.309, οι νεκροί 79 ενώ 751 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι δίνοντας μάχη με τον κορονοϊό.

Η Αττική δεν μπορεί να πάρει ανάσα καταγράφοντας 1883 νέα κρούσματα με το κέντρο της Αθήνας να ασφυκτιά έχοντας  486 μολύνσεις. Βουλιάζει ωστόσο και η Θεσσαλονίκη που μέτρησε 622 κρούσματα, στην  Αχαΐα καταγράφηκαν 135 και στη Λάρισα 108.

«Κλειδί» τα self-tests για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός των τεστ συνδέεται άμεσα με τα κρούσματα που έχουν προκύψει δίνοντας μια άλλη διάσταση.  «Τα βλέπω πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα σήμερα. Είναι υψηλά γιατί κάναμε πολλά τεστ».

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, ο δείκτης θετικότητας κινείται μειωμένος, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων, «έως ότου αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο δείκτης θετικότητας», κάτι που θα φανεί και στην πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι από εδώ και πέρα και με την έλευση των self-tests δε θα πρέπει να μας τρομάζει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θα κινείται σε μεγάλα νούμερα, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τα τεστ καθώς έτσι θα υπάρχει καλύτερη εικόνα και διαχείριση της πανδημίας.

«Αυτό θα διαχωρίσει το καθαρό κομμάτι του πληθυσμού από τα άτομα τα οποία δυνητικά μεταδίδουν και τα οποία κρατάμε σε καραντίνα.

Έτσι μπορούμε να ανοίξουμε πληθώρα δραστηριοτήτων με σχετική ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις