Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Δείκτης θετικότητας: Στην κόψη του ξυραφιού – Στα «όπλα» εν όψει ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς (video)

lockdown
Intime

Στα όρια ο δείκτης θετικότητας. Διαμορφώθηκε ελάχιστα κάτω από 4% που είναι και το σημείο ασφαλείας σε ό,τι αφορά την ένδειξη διασποράς του κορονοϊού. Τετραψήφια πάλι τα κρούσματα και οι αρχές σε επιφυλακή για την Πρωτοχρονιά.

Ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε 50% το τελευταίο 24ωρο ακολουθώντας περίπου αντίστροφη πορεία με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid19

Μία ημέρα μετά το 6,4 ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε την Τρίτη (29.12.2020) στο 3,2 με όριο ασφαλείας το 4. Είναι αυτό που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να πούμε με μία ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 οπότε και ο χάρτης της Ελλάδας «πρασινίζει».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται και στην έκθεση του ECDC, ο δείκτης θετικότητας – το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών στο σύνολο των τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό – υποχώρησε σήμερα, Τρίτη (29.12.2020) στο 3,2 ανά 100.000 πληθυσμού.

Click4more: Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς – Πού παρατείνονται και πού αίρονται

Την ίδια στιγμή η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού χτυπάνε «καμπανάκι», καθώς μετά από αρκετές ημέρες είναι πάλι τετραψήφια!  

Αναλυτικότερα, σε 31.929 νέα τεστ βρέθηκαν 1.047 θετικά στον ιό, ενώ 58 άνθρωποι κατέληξαν και 458 είναι διασωληνωμένοι, όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ.

Οι αριθμοί είναι, λοιπόν, αμείλικτοι και η χαλάρωση «απαγορευμένη» με τις προετοιμασίες για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Δείκτης θετικότητας: Αυξομειώσεις 

Σε ό,τι αφορά το δείκτη θετικότητας η διακύμανσή του από την περασμένη Τρίτη (22.12.2020) έως και σήμερα, Τρίτη (29.12.2020) έχει ως εξής:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 – 2,50

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 – 2,70

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 – 2,75

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020 – 1,85

Click4more: Κορονοϊός: Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο; Με click in shop οι αγορές (video)

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 – 4,40

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 – 5.50

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 – 6,40

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 – 3,20 

Δρακόντεια τα μέτρα για την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Αυστηρή κυβερνητική εντολή για σαρωτικούς ελέγχους την Πρωτοχρονιά έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ, με στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου από ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών που συμβάλουν στην εξάπλωση της πανδημίας.

Μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα πάρτι που κάποιοι θα επιχειρήσουν να διοργανώσουν κρυφά σε βίλες, εξοχικά και ακόμη και σε κλειστές αίθουσες, για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου.

Click4more: Σχολεία: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το άνοιγμα – Όλα τα σενάρια

Περιοχές όπως τα Βόρεια και Δυτικά προάστια της Αθήνας, αλλά και η παραλία θα ελέγχονται σχολαστικά από την αστυνομία με συνεχείς περιπολίες. Θα ψάχνουν ακόμη και τα catering για να βγάλουν «λαβράκι».

Παρακολουθήστε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR:

 

Ρεβεγιόν και μετακινήσεις

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Οι οικογένειες που θα μετακινηθούν για την επίσκεψη σε γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να το κάνουν με τον κωδικό μετακίνησης «6» στο νούμερο 13033. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Click4more: Κορονοϊός: Αττική και Θεσσαλονίκη με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων – Ο χάρτης της πανδημίας

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, σε περίπτωση υπεράριθμων (σ.σ. 9 +), η αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Click4more: Εμβόλιο: Τι λέει η γιατρός του «Αττικόν» που εμφάνισε αλλεργική αντίδραση – «Δεν είχα ιστορικό»

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ. 

Ποιες ημέρες και ώρες θα είναι ανοιχτά σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Με ειδικό ωράριο λόγω των γιορτών ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που δουλεύουν μόνο με τη μέθοδο του click away, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα – εκτός από τα βιβλιοπωλεία – η μόνη δυνατότητα συναλλαγής που υπάρχει είναι το click away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντος για το οποίο έχει γίνει προπαραγγελία.

Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης.

Αναλυτικά το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν και την Τετάρτη (30.12.2020), τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:00 – 20:00.

Click4more: Κικίλιας για ελλείψεις εμβολίων στο «Σωτηρία»: «Απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιαστούν οι κυβερνητικοί»

Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Περιορισμός και στις εκκλησίες

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας επιτρέπεται να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τ.μ. ναού. Ωστόσο, στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις