Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τεράστια είναι η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας. Παραμένει ορατός ο κίνδυνος «εισβολής» του τρίτου κύματος στη χώρα μας. Τι λένε στο newsit.gr οι ειδικοί.

Με την Αττική να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού – σήμερα ανακοινώθηκαν 427 νέες μολύνσεις στο λεκανοπέδιο – με τη διασπορά του νέου στελέχους από την Βρετανία να θεωρείται δεδομένη στη χώρα μας και με το τρίτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, η ανησυχία των ειδικών αυξάνεται κατακόρυφα όπως και το ενδεχόμενο για νέα σκληρότερα μέτρα.

Τα 842 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν στην Τρίτη (26.01.2021) για όλη τη χώρα έφεραν μεγάλη ανησυχία, καθώς μέσα σε μια ημέρα διπλασιάστηκαν. Παράλληλα είχαμε 21 νεκρούς, ενώ 283 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Και μπορεί να υπήρξε έκρηξη των κρουσμάτων, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον δείκτη θετικότητας. Τη Δευτέρα (25.01.2021) «κοκκίνησε» μετά από καιρό και βρέθηκε στο 4,6%, σήμερα όμως επανήλθε σε πράσινα επίπεδα. Εκεί όπου ήταν για 17 συνεχόμενες ημέρες δείχνοντας ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

Την Τρίτη λοιπόν ο δείκτης υποχώρησε στο 2,32% προκαλώντας εν μέρει μια ανακούφιση, αν και υπάρχει, όπως είπαμε, μεγάλη ανησυχία μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων και ειδικά στην Αττική.

Υπενθυμίζουμε πως ο δείκτης θετικότητας αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια νέα μέτρα.

Click4more: Κορονοϊός: Παγωμάρα έφερε η αύξηση των κρουσμάτων – Τι θα ανοίξει και τι όχι τη Δευτέρα

Το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4%. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%.

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής»

Για την Άννα Παπά Κονιδάρη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ δεν έχει πια σημασία αν τα κρούσματα που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος και βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα είναι 3 ή 5 ούτε και σε ποιες περιοχές ακριβώς βρίσκονται.

Όπως το θέτει η ίδια: «Το στέλεχος άρχισε να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, αυτό είναι δεδομένο. Σκεφτείτε ότι χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να φύγει από την Νοτιοανατολική Αγγλία όπου πρωτοεντοπίστηκε και να επικρατήσει σε ολόκληρη την Βρετανία.

Δεν θα έπρεπε επίσης να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια στιγμή μπορεί να αρχίσει να επικρατεί στη διασπορά το νέο μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος αντί αυτών που γνωρίζουμε ήδη. Αυτή είναι η άκρως μεταδοτική φύση των ιών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με την γρίπη και τις μεταλλάξεις της».

Και ποια είναι η απάντηση σε αυτή την εξέλιξη;  Όπως εξηγεί η κα Κονιδάρη: «Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο σχολαστικοί στην τήρηση των μέτρων, να τηρούμε τα μέρα προστασίας με ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια, να μη χαλαρώνουμε καθόλου σε αυτό το κομμάτι. Να σημειώσω εδώ ότι η πλειονότητα του κόσμου τηρεί τα μετρά και όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ολοένα και λιγότερους να κάνουν κακή χρήση της μάσκας».

Click4more: Μόσιαλος για εμβόλια: Να δοθούν οι πατέντες και σε άλλες εταιρείες για παραγωγή περισσότερων δόσεων

Όσο για το τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με την κα Κονιδάρη αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά…..«είναι δίπλα μας, στις γειτονικές χώρες. Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη ισορροπία αυτή τη στιγμή, είμαστε σε κατάσταση αναμονής.

Το καλό μας κλίμα στην Ελλάδα είναι ένα σπουδαίο όπλο στην ανάσχεση του τρίτου κύματος όπως και το παρατεταμένο lockdown στο οποίο βρισκόμαστε εδώ και καιρό. Στην ουσία, δύο μήνες είναι ακόμα επικίνδυνοι για εμάς- ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, οι μήνες δηλαδή που έχει ακόμα κρύο στην Ελλάδα».

«Ορατός ο κίνδυνος για τρίτο κύμα»

Ορατό χαρακτηρίζει τον κίνδυνο για τρίτο κύμα της πανδημίας και ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ακόμα και αν όπως λέει ο ίδιος οι τελευταίες δύο εβδομάδες, ήταν κατά βάση σταθερές.

Όσο για το τι μέτρα θα ληφθούν, αν το τρίτο κύμα περάσει τελικά και στη χώρα μας τότε οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται απ’ ο, τι φαίνεται με κριτήρια τοπικά και ανά περιοχή όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής.  «Τα μεγάλα αστικά κέντρα βέβαια, με την Αττική στην οποία βρίσκεται το 40% του πληθυσμού της Ελλάδα, μας ανησυχούν  περισσότερο από όλες τις περιοχές», κατέληξε ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις