Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν υπάρχει σωτηρία! Όργιο φοροδιαφυγής στην Κνωσό – Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεβε το κράτος

Δεν υπάρχει σωτηρία! Όργιο φοροδιαφυγής στην Κνωσό – Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεβε το κράτος

– Μόνο σε μία ημέρα το κλιμάκιο καταλόγισε στο κατάστημα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού 534 παραβάσεις
– Αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή του καταστήματος δεν ήταν καν δηλωμένη στην εφορία
– Το κατάστημα ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού
– Οι υπάλληλοι του καταστήματος δήλωσαν πως δεν έκοβαν καμία απόδειξη με εντολή άνωθεν

Και ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αποκάλυψη πως το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού κλέβει την εφορία, δείχνει πως υπάρχει μακρύς δρόμος για να μπει μία τάξη επιτέλους σε αυτό το κράτος.

Όλα ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις του tvxs.gr σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων εντόπισε όργιο φοροδιαφυγής στο κατάστημα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το οποίο κατάστημα ανήκει στο Ταμείο αρχαιολογικών πόρων του υπουργείου Πολιτισμού. Κοινώς το κράτος κλέβει το κράτος.

Όλη την ημέρα οι υπάλληλοι του καταστήματος που είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έκοψαν ούτε μία απόδειξη αλλά όπως αποδείχθηκε μετά και να έκοβαν τσάμπα κόπο θα έκαναν, αφού η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν δηλωμένη στην Εφορία.

Το κλιμάκο έκανε τον έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα μετά από καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι αγόραζαν αναμνηστικά αλλά δεν έπαιρναν ποτέ αποδείξεις για τις αγορές τους.

Όταν όμως το κλιμάκιο αποκάλυψε την ταυτότητά του, οι υπάλληλοι βρήκαν μία απίστευτη δικαιολογία για να καλύψουν τις ενέργειές τους ή καλύτερα την αδράνειά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας δεν προλάβαιναν να κόψουν αποδείξεις.

Τελικά, αργότερα το κλιμάκιο ανακάλυψε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν καν διασταυρωμένη με το σύστμα TAXIS και δηλωμένη στην εφορία. Όπως αναφέρει μάλιστα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ όταν ρωτήθηκαν γιατί ακολουθούν αυτή την πρακτική, οι υπάλληλοι δήλωσαν πως είναι με άνωθεν εντολή, χωρίς να την διευκρινίσουν όμως.

Συνολικά για το κατάστημα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού καταλογίστηκαν 534 παραβάσεις μόνο σε μία ημέρα. Η υπόθεση όμως αυτή φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς προκύπτει πως το υπουργείο Πολιτισμού για τόσους αρχαιολογικούς χώρους διαθέτει μόνο δύο ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην εφορία.

Το επίσημο πόρισμα των φορολογικών αρχών περιμένει το υπουργείο Πολιτισμού, για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές του, μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του tvxs, σύμφωνα με το οποίο στο πωλητήριο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια μια ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής, ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στην Εφορία

«Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α) με ανακοίνωσή της ζητά ο έλεγχος να γίνει προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «ώστε οι ευθύνες, αν υπάρχουν, να αποδοθούν και να καταμεριστούν δίκαια» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε