Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

Δημοψήφισμα 2015: Στις 21:00 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα 2015: Στις 21:00 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα 2015: Με δεδομένο ότι οι κάλπες κλείνουν στις 19.00, και στην περίπτωση που η διαφορά του “ναι” με το “όχι” δεν είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, αναμένεται περί τις 21.00 να υπάρχει σαφής εικόνα για τα Αποτελέσματα Δημοψηφίσματος 2015.

Σε δύο περίπου ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή περίπου στις 21:00, αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας Singular Logic.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καριώτογλου, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: α) να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, β) αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και γ) η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εδώ μπορείτε να βλέπετε τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 2015

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο, ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα, χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται από το έτος 2006.
Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που διανέμονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους συνολικά 4.800 εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι ενημερώνουν άμεσα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.

Δες εδώ την εφαρμογή ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ
Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε