Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δημοψήφισμα 2015: Ούτε ΝΑΙ ούτε ΟΧΙ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ποια είναι η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος; Τι θα συμβεί αν νικήσει το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ; Ο Τσίπρας θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας; Θα σχηματισθεί νέα κυβέρνηση; Θα πάμε σε εκλογές;

Πρόκειται για μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν ήδη την διχασμένη ήδη κοινή γνώμη, η οποία σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις ανησυχεί και ενδιαφέρεται για το τι μέλει γενέσθαι με την πορεία της οικονομίας και την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζοντας το τεράστιο το ρίσκο που ανέλαβαν θεωρούν τελικά ότι ο λαός θα ψηφίσει ψύχραιμα και σοφά: Τουτέστιν οι πολίτες με τη ψήφο τους Θα δώσουν ένα “ισόπαλο” αποτέλεσμα που θα δίνει την εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε…”μια σκληρή συμφωνία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση”!

Αυτή την ώρα και όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν ένα “μεγάλο ΟΧΙ” γιατί αυτό θα εκλαμβανόταν και θα σήμαινε για τους δανειστές “εντολή ρήξης” επί της ουσίας, ενώ το “μεγάλο ΝΑΙ” θα τον ανάγκαζε να προχωρήσει ακόμη και σε μνημονιακές επιλογές που δεν συνάδουν με τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις του ιδίου και του κόμματος.

Με άλλα λόγια στόχος πλέον του κ. Τσίπρα είναι ένα αποτέλεσμα άσχετα με την ρητορεία υπέρ του ΟΧΙ που θα τον νομιμοποιεί στα μάτια και των “ευρωπαϊστών” και των “ευρωσκεπτικιστών” να προχωρήσει σε μια “βιώσιμη λύση” ευρείας κοινοβουλευτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας και αποδοχής.

Προφανώς η ψήφος στο δημοψήφισμα εμμέσως πλην σαφώς έχει και χαρακτήρα “ψήφου εμπιστοσύνης” προς τη κυβέρνηση Τσίπρα και στην περίπτωση που κατισχύσει το ΝΑΙ αυτό θα εκληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως καταδίκη της ακολουθούμενης πολιτικής γεγονός που θα τον οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης του.

Και επειδή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενδώσει σε σχέδια μιας “δοτής” κυβέρνησης, συνεπώς δεν θα αποδώσουν οι διερευνητικές εντολές τότε μπορεί εντός του Ιουλίου να έχουμε εκλογές.

Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας ακόμη και μετά από ένα “μεγάλο ΝΑΙ” τότε αυτό σημαίνει αυτόματα υπογραφή συμφωνίας και προώθηση των εφαρμοστικών νόμων, γεγονός όμως που θα πυροδοτήσει έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και διαμόρφωση μιας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας ενδεχομένως με τη στήριξη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΠΑΣΟΚ.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή σημείωνε πάντως ότι η κυβέρνηση εν μέσω θέρους δεν θα πάει σε εκλογές, αλλά θα ζητήσει παράταση προγράμματος, ώστε να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο. Δεν απάντησε, όμως, αν θα γίνει με πάγωμα του κυβερνητικού έργου για τρεις μήνες, την ώρα που η οικονομία είναι στην εντατική.

Στην περίπτωση της νίκης του “ΟΧΙ” τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας “συμφωνία σε 48 ώρες”. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι συμφωνία ποιας μορφής και περιεχομένου, καθώς οι οπαδοί του “ΟΧΙ” δεν πρόκειται να ψηφίσουν μια νέα “επώδυνη” συμφωνία ιδίως χωρίς ρύθμιση χρέους, όπως προεξοφλούν ο Β. Σόιμπλε και ο Γ. Ντάισενμπλουμ οι οποίοι αντιμετωπίζουν το «όχι» ως μήνυμα απόρριψης της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας.

Εν κατακλείδι τα πολιτικά σενάρια της επόμενης μέρας πρέπει να συνδυαστούν και με το μείζον θέμα αποκατάστασης όσο γίνεται πιο άμεσα και της ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που κάνει το πάζλ των εξελίξεων ακόμη πιο δύσκολο και με το φόβο “ατυχήματος” ορατό πλέον.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε