Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Διαδικτυακός «σκοτωμός» Παυλάκη με Δερμιτζάκη για την άρση του lockdown

Διαδικτυακός «σκοτωμός» Παυλάκη με Δερμιτζάκη για την άρση του lockdown

«Κουβέντες» αντάλλαξαν μέσω… Facebook δυο Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά καθημερινά τους βλέπουμε σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης να μιλούν για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Αφορμή; Η συζήτηση για χαλάρωση του lockdown.

Τι προκάλεσε τον «διάλογο» στο Facebook ανάμεσα στον Μανώλη Δερμιτζάκη και τον Γιώργο Παυλάκη; Δεν ήταν μόνο η σταδιακή άρση του lockdown  στην οποία διαφώνησαν αλλά και μια ανάρτηση που «μοιράστηκε» ο καθηγητής – ερευνητής που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Παυλάκης είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, ενώ ο Μανώλης Δερμιτζάκης έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ αυτού.

Όταν λοιπόν ο Έλληνας ερευνητής ανέβασε ανάρτηση με την οποία, προφανώς, συμφωνούσε και ανέλυσε τις σκέψεις του. Και κάπως έτσι φτάσαμε σε εκφράσεις «το ‘καψες» και «εσύ το έχεις κάψει». Όλα έγιναν κάτω από την ανάρτησή του… 

Τα μηνύματα

Έγραψε λοιπόν ο Γιώργος Παυλάκης: «Επειδή ακούω διάφορα ανακριβή για τη μετάδοση του ίου και τι σημαίνει μετάδοση στο σπίτι, θα τα ξαναπώ έξω από τα δόντια και ας προσβληθούν μερικοί, ακόμα και “ειδικοί” που έχουν πάρει σβάρνα και προτείνουν την θεραπεία:

Αφού οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα σπίτια, να βγούμε από τα σπίτια στις πλατείες, δεν χρειαζόμαστε μετρά, άρα λύσαμε το πρόβλημα. Με όλο το σεβασμό που μπορώ να μαζέψω για διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι σοβαρή άποψη.(Έσβησα 2-3 προηγούμενες παραλλαγές αυτής της πρότασης). Θα περίμενα, το λιγότερο, να μην επαναλαμβάνεται από επαγγελματίες, γιατί είναι δύσκολο να τους πάρω σοβαρά μετά από αυτό.

Γιατί ο ιός δεν γεννιέται εκ του μηδενός μέσα στα σπίτια, έρχεται απ’ έξω. Κάποιος τον φέρνει από τη δουλειά (όλες οι δουλείες είναι ανοιχτές χωρίς μετρά προστασίας), τα ΜΜΜ, τις επαφές που είχε ΈΞΩ από το σπίτι. Αν μπει ο ιός στο σπίτι, ιδίως τα καινούρια μεταλλαγμένα στελέχη, όλοι θα κολλήσουν, και μερικοί θα νοσήσουν, η χειρότερα.

Αν λοιπόν περάσετε περισσότερη ώρα στην πλατεία πίνοντας ποτάκια χωρίς μάσκα και μετά μείνετε σπίτι σας για 8 ώρες αντί για 16, πάλι θα μολύνετε τους αγαπημένους σας στο ίδιο σπίτι, και έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθείτε. Ας αφήσουμε λοιπόν τις στρεψοδικίες».

 

Το post αυτό, προκάλεσε την αντίδραση του Μανώλη Δερμιτζάκη, ο οποίος και αποφάσισε να απαντήσει, γράφοντας σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη.

«Το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Το βασικότερο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε με το μερικό και προσεκτικό άνοιγμα δεν είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση από μετάδοση που έρχεται από έξω αλλά η μετάδοση από άτομο μιας οικογένειας σε άτομο άλλης οικογενείας που συναντιούνται σε κλειστούς χώρους (φίλοι, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες). Εάν αυτές οι συναντήσεις αντί να γίνουν μέσα σε κλειστό χώρο γίνονται σε ανοιχτό χώρο τότε η μετάδοση πέφτει κατακόρυφα…

Να προσθέσω και μια ακόμη διάσταση. Πριν από 2-3 εβδομάδες πήρε συνέντευξη ο Παπαχελάς από τον Φάουτσι και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι στις πολύ κόκκινες περιοχές πρέπει η εστίαση να είναι μόνο έξω. Δεν είπε να μην υπάρχει εστίαση αλλά να είναι μόνο έξω!», έγραψε.

Η απάντηση του Γιώργου Παυλάκη ήταν μόλις δυο λέξεις «το καψες». Για να του ανταπαντήσει ο Μανώλης Δερμιτζάκης: «Δε νομίζω. Εσείς το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κάτι που είναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις