Ελλάδα

Διαδραστική… φουστανέλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μία διαφορετική καλλιτεχνική δημιουργία φιλοξενείται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ένα διαδραστικό installation της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη με τίτλο STAND FREE (ή μία Φουστανέλα).

Στόχος της εικαστικού είναι η σύνδεση του επισκέπτη με την ελληνική Ιστορία, την επανάσταση του 1821 και ουσιαστικά με το κοινό παρελθόν που ενώνει τους Έλληνες. Το installation θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Η Μαρία Φραγκουδάκη

Η Μαρία Φραγκουδάκη, έχοντας πειραματιστεί ήδη από το 2015, με διάφορα υλικά όπως ο γύψος, το λάστιχο, το σχοινί, το bubble wrap, τα τρίμματα ξύλου, κατέληξε στο ύφασμα, γιατί ήταν αυτό που την προκαλούσε για να ασχοληθεί μαζί του και να το αναλύσει περισσότερο από εικαστική άποψη.

standfree

«Έτσι, από την έκθεση “Bedsheets – Τhe Duality of Freedom” στην πλατεία Συντάγματος το 2017, οδηγήθηκα συνειρμικά στο τωρινό installation “STAND FREE”. Από τη δυαδικότητα της ελευθερίας και το σεντόνι στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τη φουστανέλα», υποστηρίζει η εικαστικός και συνεχίζει: «Η φουστανέλα μέσω της αντανάκλασης γίνεται η φορεσιά του απεικονιζόμενου και με αυτό τον τρόπο, ο επισκέπτης “φορώντας” νοερά τη φουστανέλα μπορεί να στέκεται Ελεύθερος. Γιατί η φουστανέλα, είναι γι’ αυτόν η γέφυρα που τον συνδέει με το παρελθόν. Μια ανάσα υπερηφάνειας. Το κυρίαρχο λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων, την ιερότητα των απελευθερωτικών μαχών.

»Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παίρνει άλλο νόημα και αξία και η ίδια η ιδέα της Ελευθερίας. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς την Επανάσταση δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Ελευθερία. Ο αγώνας του ’21 είναι το προαπαιτούμενο ιστορικό γεγονός, χάρη στο οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες στέκονται Όρθιοι και κυρίως στέκονται Ελεύθεροι. Τα όρια αυτής της Ελευθερίας καλούμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες σήμερα να αναστοχαστούμε μέσα από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του σύγχρονου κόσμου και της παγκοσμιοποίησης, διατηρώντας την ταυτότητά μας και την επαφή μας με το παρελθόν και την ιστορία μας».

StandFree

Το installation με τη φουστανέλα

Με το ηχογραφημένο μήνυμα που συνοδεύει διαδικτυακά -μέσω QR code- το installation, ο θεατής μένει με τον εαυτό του και τη σκέψη του και μπαίνει εικαστικά σε έναν εσωτερικό διάλογο που τον παρηγορεί ή τον προβληματίζει. Έτσι ολοκληρώνεται οπτικά, αλλά και ακουστικά, το διαδραστικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας και της ταυτότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, το αεροδρόμιο είναι, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που παίρνει μαζί του ο ταξιδιώτης από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την πόλη της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, το αεροδρόμιο φιλοξενεί τη «διαδραστική» φουστανέλα της Μαρίας Φραγκουδάκη, το “STAND FREE”, θέλοντας με αυτή την εικαστικά «επαναστατική» εγκατάσταση της καλλιτέχνιδος, να δηλώσει την συμμετοχή του στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Το installation “STAND FREE” είναι τοποθετημένο στο επίπεδο 2 των αναχωρήσεων του Αερολιμένα, δίπλα στην έκθεση του Πολεμικού Μουσείου για το 1821.

Τόσο λόγω θέσης, όσο και λόγω της ιδιότητάς του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, είναι μία εξαιρετική αφετηρία, από την οποία το μήνυμα της ελευθερίας θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κόρινθος: Κατέρρευσε 42χρονος κατά τη διάρκεια πεζοπορίας – Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο
Ο άνδρας αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία στην περιοχή της Αλμυρής - Ο 37χρονος που ήταν μαζί του κάλεσε σε βοήθεια και στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά του
Διάσωση
Δύο ανήλικοι και ένας 18χρονος συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών σε Θησείο και Κεραμεικού
Κατασχέθηκαν 12 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 3 αεροβόλα πιστόλια, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, αντιασφυξιογόνα μάσκα, σιδερογροθιά, μεταλλικά σφαιρίδια, 3 τρίφτες κάνναβης και 135 ευρώ
αστυνομικοι της ομάδας ΔΙΑΣ
Πάρνηθα: Αιχμαλωτίστηκε ο λύκος που πλησίαζε κατοικημένες περιοχές – Έρευνα για το εάν είναι το ζώο που επιτέθηκε σε περιπατητή στο Κρυονέρι
Το ραδιοσημασμένο αρσενικό φαίνεται να είχε εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία - Μεταφέρεται στον «Αρκτούρο» στη Φλώρινα
Λύκος 12