Site icon NewsIT

Διαλύεται η αγορά – Πτώση τζίρου από 70% εως 90% – Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα – 5.000 κοντέινερ είναι φορτωμένα και δεν μπορούμε να τα εισάγουμε

08.07.2015 | 15:09
Διαλύεται η αγορά – Πτώση τζίρου από 70% εως 90% – Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα – 5.000 κοντέινερ είναι φορτωμένα και δεν μπορούμε να τα εισάγουμε

- Παύση πληρωμών, στάση εμπορίου έχει κηρύξει η αγορά - Ο τζίρος στη λιανική έχει πέσει από 70% εως 90% - Βασικά προϊόντα φτάνουν εως το πολυ την Παρασκευή - Ελλείψεις υπάρχουν ήδη στα νησιά - Τουρισμός και ξενοδοχεία θα μείνουν δίχως τροφοδοσία - 5.000 κοντέινερ ειναι φορτωμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές - Εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων εξηγούν στο Newsit τις επιπτώσεις ΔΕΙΤΕ ΤΟ INFOGRAPHIC

Οπως δηλωσε στο Newsit o Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), Νίκος Κογιουμτσής “η αγορά αυτή τη στιγμή δυστυχώς βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Στο λιανικο εμπόριο τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι οτι έχουμε μια πτώση του τζίρου απο 70% εως 90%. Και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε και μηδενικούς τζίρους.

Στις εισαγωγές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί μας λείπει το τραπεζικό σύστημα οπότε οτι απόθεμα υπήρχε εντός των προσεχών ημερών, των 4 με 5 ημερών θα τελειώσει. Μιλάμε και για βασικά είδη οπως ζυμαρικά, όσπρια, γάλατα συσκευασίας. Αυτά θα λείψουν από την αγορά αν δε συμβεί κάτι άλλο, δηλαδή να δοθούν υπηρεσίες μέσα απο το τραπεζικό σύστημα αλλά γρήγορα για να μπορέσουμε τουλάχιστον μεσα στις επόμενες 10 μέρες κάπως να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στο θέμα των εισαγωγών.

Στις εξαγωγές εχουμε δυσκολίες γιατί πολλα είδη εξαγωγής, χρειάζοναι είδη εισαγωγής για να εκτελεστούν, οπότε και εκεί έχουμε μια πτώση. Εκεί βέβαια καταγράφεται μικρότερη πτώση στο 7% με 10% ενώ στις εισαγωγές η πτώση κοντεύει το 25% με 30%.

Ακόμη και κάποια είδη πρώτης ανάγκης οπως ζυμαρικά και οσπρια μπορεί να υπάρχουν αλλά δε μπορούν να συσκευαστούν και να δοθούν προς κατανάλωση λόγω της έλλειψης εισαγωγής συσκευασιών.

Επίσης στο κομμάτι των μεταφορών, ξέρουμε πολύ καλά οτι και εκεί υπάρχει θέμα λόγω απουσίας ρευστότητας. Πολλές εταιρείες μεταφορών ακινητοποίησαν τα οχήματά τους λογω έλλειψης χρημάτων.

Στο τουριστικό κομμάτι που πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και εκεί υπάρχουν σοβαρά θέματα. Ηδη τα νησιά στενγώνουν από τρόφιμα. Μιλώντας με Σαντορίνη για παράδειγμα μου είπαν οτι μέχρι την Παρασκευή κάποια ήδη πρώτης ανάγκης θα λείψουν.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα ειναι να κινητοποιηθεί το κομμάτι των υπηρεσιών στο τραπεζικό σύστημα και να πάμε σε μια συμφωνία γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, από Δευτέρα η κατάσταση θα χειροτερέψει ραγδαία” ειπε τέλος ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o κύριος Κογιουμτσής:

5.000 κοντέινερ είναι φορτωμένα προϊόντα και δεν μπορούμε να τα εισάγουμε

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος της ΟΣΑΕΑ (Ομποσπονδία Συνδέσμων Ανεξάρτητων Εμπορικών Αντιπροσώπων Εισαγωγής – Εξαγωγής και Διανομέων), Δημήτρης Καραμαλάκος “αυτή τη στιγμή και μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στις Βρυξέλλες είμαστε σε πολύ ανήσυχη κατάσταση μήπως την Κυριακή δεν υπάρχει συμφωνία και βρεθούμε εκτεθειμένοι στους προμηθευτές.

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 5.000 κοντέινερ φορτωμένα από τρίτες χώρες και δεν μπορουμε να τα εισάγουμε γιατί  δεν μπορουμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να εχουν πάρει εντολή οι ναυτικές εταιρείες να γυρίσουν τα εμπορεύματα πίσω και αυτο σημαίνει καταστροφή.

Μιλάμε για τις πρώτες υλες της βιομηχανίας και καταλήγουμε στα καταναλωτικά προϊόντα. Δεν αγγίζω καθόλου το θέμα “τροφιμα” γιατί εκεί είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Εδώ μιλάμε οτι ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία θα μείνουν χωρίς τροφοδοσίες. Ειμαστε σε μια κατάσταση τραγική. Το μεγάλο μας παράπονο είναι οτι η κυβέρνση δεν ενημερώνει τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταρρέουν με μηδενικές πωλήσεις και με αποθέματα μηδέν.

Περίπου 1.000 επιχειρήσεις ειναι έτοιμες να κηρύξουν πτώχευση και να διώξουν υπαλλήλους” είπε τέλος ο κύριος Καραμαλάκος.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit ο Πρόεδρος της ΟΣΑΕΑ:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version