Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Διαψεύδει η Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βία σε βάρος μεταναστών και επαναπροωθήσεις

Διαψεύδει η Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βία σε βάρος μεταναστών και επαναπροωθήσεις
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν βία κατά των μεταναστών και ότι «χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών που φαίνονται να κατάγονται από τη Μέση Ανατολή ή τη Νότια Ασία για να επαναπροωθήσουν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία».

Στην έκθεσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές, βασιζόμενο στις συνεντεύξεις 26 Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται στην κράτησή τους, παρουσία και άλλων αστυνομικών «είτε με γερμανική είτε με αυστριακή σημαία», ενώ σημειώνεται ότι «δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου».

Τα δύο υπουργεία εκφράζουν στην απάντησή τους «σοβαρή ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης», καθώς, όπως τονίζουν, η οργάνωση «υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων». Επίσης, αποδίδουν τις όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, «εάν ευσταθούν», σε «συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών».

Στην κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τακτικές, όπως αυτές που περιγράφονται στην έκθεση, «δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές διαδικασίες των ελληνικών αρχών και της Frontex που μάχονται καθημερινά τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η ενισχυμένη παρουσία στον Έβρο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων αφίξεων και σε τεράστια απώλεια εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τους διακινητές». Τέλος, καλούν όσους αναφέρουν τέτοια περιστατικά να παράσχουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να διερευνηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις