Ελλάδα

Διαψεύδει η Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βία σε βάρος μεταναστών και επαναπροωθήσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν βία κατά των μεταναστών και ότι «χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών που φαίνονται να κατάγονται από τη Μέση Ανατολή ή τη Νότια Ασία για να επαναπροωθήσουν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία».

Στην έκθεσή του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές, βασιζόμενο στις συνεντεύξεις 26 Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι καταγγέλλουν τη βία που υφίστανται στην κράτησή τους, παρουσία και άλλων αστυνομικών «είτε με γερμανική είτε με αυστριακή σημαία», ενώ σημειώνεται ότι «δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου».

Τα δύο υπουργεία εκφράζουν στην απάντησή τους «σοβαρή ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης», καθώς, όπως τονίζουν, η οργάνωση «υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων». Επίσης, αποδίδουν τις όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, «εάν ευσταθούν», σε «συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών».

Στην κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τακτικές, όπως αυτές που περιγράφονται στην έκθεση, «δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές διαδικασίες των ελληνικών αρχών και της Frontex που μάχονται καθημερινά τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η ενισχυμένη παρουσία στον Έβρο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων αφίξεων και σε τεράστια απώλεια εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τους διακινητές». Τέλος, καλούν όσους αναφέρουν τέτοια περιστατικά να παράσχουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να διερευνηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τραγωδία στη Λέσβο: Νεκρή 36χρονη γιατρός λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της – Μυστήριο με τις συνθήκες θανάτου της
Ο τοκετός επρόκειτο να γίνει με καισαρική τομή, αλλά εν τέλει γέννησε την Παρασκευή φυσιολογικά, αλλά στη συνέχεια η γυναίκα παρουσίασε επιπλοκές
ασθενοφόρο
«Το μετάνιωσα, ζητάω συγγνώμη» λέει ο δολοφόνος της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Η μοιραία διαδρομή και το βανάκι με το αίμα
Ο αδερφός του θύματος έκανε μήνυση σε βάρος της συζύγου του δράστη, με την κατηγορία πως προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις που προσβάλλουν τη μνήμη της νεκρής γυναίκας. 
Το βαν που χρησιμοποίησε ο 43χρονος για να μεταφέρει τη σορό της 45χρονης
6
Συνελήφθη 43χρονη για πρόκληση δύο πυρκαγιών στην Κερατέα - Σχηματίστηκε δικογραφία για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση
Η γυναίκα προκάλεσε με πρόθεση δύο πυρκαγιές σε υπαίθριους χώρους της Κερατέας, θέτοντας εστίες φωτιάς στις 11:05 και στις 11:24 το πρωί της Τρίτης
περιπολικό