Ελλάδα

Διεθνές ρεζιλίκι! Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον εξευτελισμό προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στην Αθήνα!

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης εξευτελισμού των πέντε προσφυγόπουλων στην Αθήνα, απαιτεί η Διεθνής Αμνηστία.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, σε δηλώσεις του τονίζει χαρακτηριστικά “Αν οι καταγγελίες για χτυπήματα και την υπόλοιπη απαράδεκτη συμπεριφορά αποδειχθούν αληθείς, οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν την δίωξη των υπευθύνων. Θα πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσουν αν στις ενέργειες των αστυνομικών υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο.

Ο κ. Dalhuisen ζητά να ασκηθούν διώξεις στους αστυνομικούς για “παραβίαση των ανθρωπίνων διακιωμάτων κατά τη διάρκεια μιας απλής εξακρίβωσης στοιχείων”. Ακόμα ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, τονίζει “Μια βασική ερώτηση που πρέπει να απαντήσει αυτή η έρευνα είναι “Θα είχε συμβεί αυτό αν πέντε ελληνόπουλα κρατούσαν πλαστικά όπλα στους δρόμους της Αθήνας;”

Το χρονικό του επεισοδίου

Το επεισόδιο φέρεται να έχει λάβει χώρα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν ομάδα αστυνομικών σταμάτησε προσφυγόπουλα μεταξύ 12 και 16 ετών, επειδή κρατούσαν πλαστικά όπλα. Τα… όπλα βρίσκονταν στην κατοχή τους καθώς θα συμμετείχαν σε θεατρικό δρώμενο με θέμα τον πόλεμο στη Συρία που θα λάμβανε χώρα σε πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Οι αστυνομικοί όμως δεν είχαν την ίδια άποψη. Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 και μαζί 2 περιπολικά και η αντιτρομοκρατική. Κατασχέθηκαν 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ’ το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Στην συνέχεια πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας, όπου και κρατήθηκαν 7 ώρες περιμένοντας μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2×2, υπό τα βλέμματα ένστολων, και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό & σεξουαλικό περιεχόμενο.

Όταν κατέφτασαν στο Α.Τ. οι γονείς και οι δικηγόροι, τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα. Η αστυνομία προσπάθησε να διακόψει τη διαδικασία λέγοντας πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ. Οι πιέσεις δεν τελεσφόρησαν, οι μηνύσεις έγιναν κανονικά και οι προσαχθέντες αφέθηκαν μετά από 10 ολόκληρες ώρες όπου κρατούνταν παράνομα, χωρίς καμία κατηγορία (και οι ενάγοντες γονείς, 6 ώρες μετά).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Associated Press: Ο Τραμπ και ο Ρούμπιο εξετάζουν το ενδεχόμενο απόλυσης της Κίμπερλι Γκιλφόιλ μετά τις αναφορές για ανάρμοστη συμπεριφορά
Τραμπ και Ρούμπιο είναι «εξαιρετικά εξοργισμένοι» και οι εξελίξεις για την Γκιλφόιλ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Εξαφάνιση 14χρονου από τη Μακρινίτσα – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Ο Μακάρυ Χάννα έχει ύψος 1.67 μ., βάρος κανονικό, έχει καστανά σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια. Έχει τατουάζ στα χέρια και την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε λευκή μπλούζα και μπλε τζιν παντελόνι
Εξαφάνιση 14χρονου από τη Μακρινίτσα – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού