Κυριακή, 21 Απρ.
16oC Αθήνα

Διευκρινήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το «χαράτσι» στις διαγνωστικές εξετάσεις

Διευκρινήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το «χαράτσι» στις διαγνωστικές εξετάσεις

«Φωτιές» άναψε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για νέο “χαράτσι” στους ασθενείς, όμως μετά τις αντιδράσεις ο πρόεδρος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος παρείχε διευκρινίσεις.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρινίζει πως η πρόταση για τις χρεώσεις των ασθενών δεν ήταν πρόταση του Υπουργείου Υγείας, αλλά των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν μετά από ανακοίνωση του ΠΙΣ, πως ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε τους ιατρούς ότι θα επιβληθούν νέες χρεώσεις στους ασφαλισμένους, 1 και 3 ευρώ ανά διαγνωστική εξέταση στα ιδιωτικά κέντρα με σκοπό να χρηματοδοτηθεί μέρος των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο βαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του ΠΙΣ, η πρόταση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους γιατρούς (16μελή επιτροπή του ΠΙΣ) με θέμα τη διαχείριση του clawback.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν συγκεκριμένα, πως “Συζητήθηκε πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 e ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 e ανά παραπεμπτικό) πληρωτέα από τον ασθενή. Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό”.

Εξαδάκτυλος: Η πρότασή μας για το clawback είναι η φορολογία στα επιβλαβή προϊόντα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο iatropedia.gr προχώρησε σε διευκρινήσεις, λέγοντας πως αυτή δεν ήταν πρόταση του Υπουργείου Υγείας, αλλά των ίδιων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

“Είναι ένα αίτημα το οποίο το διαμόρφωσαν οι εργαστηριακοί γιατροί προς τον Υπουργό Υγείας, ο Υπουργός είπε “καλά θα το δούμε”. Μας το ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κι έτσι δημιουργήθηκε όλο αυτό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αυτό που ζητάει είναι φορολογία στα επιβλαβή προϊόντα για να χρηματοδοτηθεί η Υγεία. Αυτή είναι η πρότασή μας. Εμείς λέμε ότι εάν βάλετε ένα λεπτό σε κάθε καπνικό προϊόν στη χώρα, θα έχετε 15 εκατομμύρια για την Υγεία, αν βάλετε 10 λεπτά θα έχετε 150 εκατομμύρια. Ρίξτε τα στο clawback αυτά τα χρήματα και το clawback θα μειωθεί και θ πάει στη μέση. Αυτή είναι η πρόταση του Πανελλήνιου”, κατέληξε.

«Είναι μια κουβέντα που έθεσαν οι εργαστηριακοί γιατροί στον Υπουργό και η οποία συζητιέται παρεμπιπτόντως. Και προέρχεται από μια εσωτερική ενημέρωση. Ο Υπουργός είπε “καλά θα το δούμε” μας το ανέφερε κι έτσι δημιουργήθηκε όλο αυτό», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ξεκαθαρίζει δε πως η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την επίλυση του προβλήματος του clawback είναι να επιβληθεί φορολογία στα επιβλαβή προϊόντα για να χρηματοδοτηθεί η υγεία.

«Εμείς λέμε ότι εάν βάλετε ένα λεπτό σε κάθε καπνικό προϊόν στη χώρα, θα έχετε 15 εκατομμύρια για την Υγεία, αν βάλετε 10 λεπτά θα έχετε 150 εκατομμύρια. Ρίξτε τα στο clawback αυτά τα χρήματα και το clawback θα πάει στη μέση. Αυτή είναι η πρόταση του Πανελλήνιου. Η πρότασή μας είναι στα επιβλαβή προϊόντα φορολόγηση», καταλήγει.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις