Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Δίκη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Ο εισαγγελέας ζητά να κριθούν ένοχοι οι 56 από τους 59 κατηγορούμενους

Δίκη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Ο εισαγγελέας ζητά να κριθούν ένοχοι οι 56 από τους 59 κατηγορούμενους
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στη τελική ευθεία μπαίνει η εκδίκαση της υπόθεσης των συνδικαλιστικών δαπανών της ΔΕΗ.

Σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Βούλγαρης πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την ενοχή των 56 εκ των 59 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Ανάμεσα σε αυτούς ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Φωτόπουλος, ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός, κ.ά.

Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται, κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι είναι  αυτά της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε.

Η υπόθεση αφορά στις “χρυσές επιχορηγήσεις” της ΔΕΗ προς τον συνδικαλιστικό σωματείο της ΓΕΝΟΠ! Δεκάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται να δόθηκαν, παρανόμως, την τριετία 2008-2011 σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολυτελή ταξίδια και δώρα, γεύματα και άλλες παροχές, ενώ, στις δαπάνες περιλαμβάνονταν ακόμα και χρήματα που δόθηκαν για…πάρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων!

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο υπ΄αριθμόν 1148/2015 βούλευμα-καταπέλτη του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με το οποίο στάλθηκαν οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο: «Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2011 που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών,δώρων κλπ ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρίας».

Μάλιστα όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας: «Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφεται επί του παραστατικού ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κλπ) ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ουσιαστικός έλεγχος της δαπάνης».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση μη έγκρισης της παράνομης, κατά τις δικαστικές αρχές, δαπάνης προέκυψε από την έρευνα της Δικαιοσύνης πως αυτήν ξεπερνιόταν με…απατηλό τρόπο.

Συγκεκριμένα, στο βούλευμα επισημαίνεται πως «σε περιπτώσεις που υπήρξε αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδίως τους εκάστοτε διευθυντές της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, οι οποίοι διενεργούσαν τον πιο πάνω τυπικό έλεγχο, αυτή κάμφθηκε στη συνέχεια με απατηλό τρόπο, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης…».

Σημειώνεται πως η έρευνα για την υπόθεση άρχισε το 2011 μετά από έγγραφο της τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που είχε ζητήσει και λάβει από την ΔΕΗ. Επρόκειτο για στοιχεία τα οποία αφορούσαν την εκταμίευση διαφόρων ποσών από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ την περίοδο 1999-2010. Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διενήργησαν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Αριστείδης Κορέας ενώ την ανάκριση χειρίστηκε ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Χρήστος Παπακώστας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις