Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δίκη για πυροβολισμούς στο Χαλάνδρι: «Με σημάδεψε και με πυροβόλησε ατάραχη και ψύχραιμη»

Φωτογραφία Αρχείου

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη της 50χρονης εικαστικού, η οποία κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας, γνωστού οφθαλμιάτρου, πατέρα του παιδιού της, πέρυσι στο Χαλάνδρι.

Η κατηγορούμενη δικάζεται για σειρά σοβαρότατων αδικημάτων, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοχρησία, ενδοοικογενειακή απειλή και απόπειρα αρπαγής ανηλίκου, για όσα εκτυλίχθηκαν στο Χαλάνδρι με τον οφθαλμίατρο πριν από περίπου 1 χρόνο.

Ωστόσο, η 50χρονη εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο δηλώνοντας οικονομική αδυναμία. Και δεν έμεινε εκεί. Αρνήθηκε τον διορισμό και των δύο συνηγόρων από το δικαστήριο και όταν συνειδητοποίησε ότι θα δικαστεί χωρίς συνήγορο, ήθελε να ανακαλέσει την απόφαση της.

  • Πρόεδρος: Ο νόμος προβλέπει τον διορισμό 2 δικηγόρων.
  • Κατηγορούμενη: Είμαι υποχρεωμένη δηλαδή να δεχτώ τον δεύτερο δικηγόρο;
  • Πρόεδρος: Εσείς μπορείτε να διορίσετε όποιον θέλετε.
  • Κατηγορούμενη: Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα. Κρίνεται η ζωή του ανήλικου παιδιού μου που εδώ και ένα χρόνο δεν γνωρίζω τι κάνει.Επιλέγω τον πρώτο δικηγόρο.
  • Δεύτερος Συνήγορος: Δεν έχω δικαίωμα ως συνήγορος να αποποιηθώ το διορισμό. Δηλώνω ότι εάν με αποδεχθεί θα ασκήσω τυπικά τα καθήκοντα μου. Είναι υποτιμητικό αυτό που συμβαίνει.
  • Κατηγορούμενη: Δεν είχα πρόθεση να σας προσβάλω. Ζητώ συγγνώμη. Εφόσον δεν έχω επιλογή για τρίτο δικηγόρο, επιλέγω τον πρώτο.
  • Εισαγγελέας: Να συνεχιστεί η διαδικασία, χωρίς να έχει συνήγορο η κατηγορούμενη. Ο πρώτος έχει αποχωρήσει επειδή τον αρνηθήκατε. Υπάρχει αυτός που έχει διοριστεί τώρα.
  • Κατηγορούμενη: Ζητώ το δικαστήριο να μου δώσει τον πρώτο συνήγορο.
  • Εισαγγελέας: Να προχωρήσουμε κατά τον νόμο.

Στη συνέχεια αφού η κατηγορούμενη ζήτησε την εξαίρεση της έδρας και του εισαγγελέα, υπέβαλε αίτημα να εξεταστεί η ταυτότητα των δικηγόρων υποστήριξης κατηγορίας, του θύματος αλλά και της φερόμενης συζύγου του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τη γυναίκα του οφθαλμιάτρου.

  • Κατηγορούμενη: Να γίνει έρευνα και ταυτότητας φερόμενου θύματος. Δεν εμφάνισε την ταυτότητα του ούτε μία φορά στα τόσα χρόνια. Έχει εκδοθεί ταυτότητα από σπείρα αστυνομικών. Διαφωνώ ότι είναι η πραγματική του ταυτότητα.
  • Πρόεδρος: Θα έχει επιρροή στην υπόθεση;
  • Κατηγορούμενη: Φυσικά να μην γνωρίζω ποιος είναι; Να γίνει έρευνα και των στοιχείων και της φερόμενης συζύγου του.
  • Πρόεδρος: Που κατατείνει αυτό;
  • Κατηγορούμενη: Εάν είναι σύζυγοι. Θα πρέπει να ξέρω τα στοιχεία αυτού που με κατηγορεί και έχει αρπάξει το παιδί μου. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως ένας δικηγόρος λέει ότι χορηγήθηκε η αποκλειστική γονική μέριμνα στον 70χρονο χωρίς να έχει αφαιρεθεί από μένα. Να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου το ανήλικο παιδί μου, δεν ξέρω αν ζει. Θα αποχωρίσω ειδάλλως. Θα με καταδικάσετε ερήμην εις θάνατον. Για κάθε μητέρα το γεγονός ότι δεν μπορεί να σώσει το παιδί της, η ζωή της δεν έχει νόημα. Ζητώ και την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

Τα αιτήματα της κατηγορούμενης με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο και διατάχθηκε η πρόοδος της δίκης.

Κατάθεση οφθαλμίατρου

Πρώτος μάρτυρας κλήθηκε από το δικαστήριο ο οφθαλμίατρος, προκειμένου να περιγράψει πως η κατηγορούμενη πέρσι αποπειράθηκε να αφαιρέσει τη ζωή του, έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι.

Ο μάρτυρας περιέγραψε την ταραγμένη σχέση του με την κατηγορούμενη η οποία είχε ως επίκεντρο την 13,5 ετών κόρη τους.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο από το 2018 είχε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού και είχε απαγορευτεί στη μητέρα να το βλέπει, ωστόσο, εκείνος επέτρεπε να έχουν επαφή. «Παρά την απαγόρευση, εγώ επέτρεπα να το βλέπει. Μου έλεγε το παιδί ότι η μαμά του, του έλεγε συνέχεια ότι “ο πατέρας σου και η γυναίκα του είναι εγκληματίες, σε έχουν απαγάγει για να μου πάρουν περιουσία μου”. Είχε τρεις φορές χειροδικήσει σε βάρος της συζύγου μου. Υπήρχε μία ατμόσφαιρα τρομοκρατίας, δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω από σπίτι» τόνισε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Στη συνέχεια περιέγραψε καρέ-καρέ τι συνέβη στις 11 Νοεμβρίου 2021 όταν και δέχθηκε τα πυρά της κατηγορούμενης. Εκείνη την ημέρα σύμφωνα με τον μάρτυρα είχαν αποφασίσει η κατηγορούμενη να συναντηθεί με την κόρη της αφού τελειώσει από το σχολείο. «Το πρωί πήρε τηλέφωνο η σύζυγος μου και μου είπε ότι η κατηγορούμενη τριγυρνάει γύρω από πολυκατοικία και έχει παρκάρει απέναντι από είσοδο» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε η 50χρονη πήγε να τον βρει στην εργασία του. «Εγώ ήμουν στο νοσοκομείο και ακούω μία φωνή από πίσω να λέει: α εδώ μου κρύβεσαι”. Της λέω δεν έχουμε πει το μεσημέρι θα βρεθούμε. Που είναι παιδί; Στο σχολείο όπως όλα τα παιδιά. Την εξέτασα κανονικά και της έδωσα και συνταγή. Μου λέει έχω ανάγκη από 1.600 ευρώ. Της λέω δεν έχω πάνω μου τώρα θα τα πούμε μεσημέρι. Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι ήρθε για να βεβαιωθεί ότι θα πάω το μεσημέρι» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας έφτασαν στη πολυκατοικία με το αυτοκίνητο μαζί με την κόρη του την οποία είχε συναντήσει στο δρόμο. «Από μακριά βλέπω την κατηγορούμενη, στο ένα χέρι είχε το κινητό και στο άλλο ένα τσαντάκι. Την είδα να περιμένει μπροστά στη γκαραζόπορτα. Μου έκανε εντύπωση και το είπε και το παιδί. Μόλις φτάσαμε άνοιξα την πόρτα με τηλεκοντρόλ. Έρχεται η κατηγορουμένη στο παράθυρο και λέει επιτακτικά στο παιδί βγες έξω”. Το παιδί δε βγήκε τελικά. Βγήκαμε μαζί αφού στάθμευσα» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Εκείνη τη στιγμή ο γιατρός περιέγραψε πως η κόρη του είδε κάτι συμμαθητές της και εκείνος της είπε να μείνει για να δει τη μητέρα της. Τότε ο μάρτυρας ανέφερε ότι η κατηγορούμενη του είπε «Κ@@@@λη το παιδί δε θα κάνει ότι θέλεις εσύ», προσθέτοντας: «Ατάραχη άνοιξε το τσαντάκι έβγαλε το περίστροφο και άρχισε να με πυροβολεί. Είχε ρίξει τρεις – τέσσερις πυροβολισμούς. Σταμάτησε να πυροβολεί γιατί μάλλον έπαθε εμπλοκή το όπλο και επειδή με έβλεπε ζωντανό με τη λαβή του όπλου άρχισε να με χτυπάει στο κεφάλι Προσπάθησα να φύγω… Ήμουν αιμόφυρτος και τότε πήρε μια πέτρα και με χτύπαγε στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Σταμάτησε κάποια στιγμή να με χτυπά και είπε στο παιδί “πάμε να φύγουμε”. Το παιδί ξάπλωσε κάτω για να μην πάει μαζί της».

Ο γιατρός μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ η ανήλικη κινδύνεψε καθώς κάποια από τις σφαίρες θα μπορούσε, όπως είπε, να έχει εξοστρακιστεί. Η δίκη συνεχίζεται στις 15 Νοεμβρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις