Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Μου είπαν ότι καίγομαι, η μητέρα μου ούρλιαζε γυμνή χωρίς μαλλιά»

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Μου είπαν ότι καίγομαι, η μητέρα μου ούρλιαζε γυμνή χωρίς μαλλιά»

Ακόμα μια συγκλονιστική κατάθεση έδωσε μια πυρόπληκτη και εγκαυματίας από το Μάτι, στη δίκη για τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2018.

Η μάρτυρας Ιωάννα Πεταλά, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι και έχασε τον πατέρα της και τη μητέρα της κατέθεσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

«Δεν είχαμε φυσικά καμία ενημέρωση και βοήθεια μας καθοδηγούσε το ένστικτο» είπε, προσθέτοντας πως είχαν χτυπήσει οι καμπάνες έστω δέκα λεπτά νωρίτερα θα είχαν σωθεί η μητέρα και ο πατέρας της.

«Ακόμα με πονάνε τα εγκαύματα. Με δυσκολία κάνω αυτά που πρέπει. Ένα χρόνο μετά τη φωτιά κατάφερα να πάω στην παραλία» κατέθεσε η κυρία Πεταλά.

Η μάρτυρας που βρισκόταν μαζί με τους γονείς της στο Μάτι είπε πως εκείνη την ημέρα άκουσε στην τηλεόραση ότι υπήρχε φωτιά στο Νταού Πεντέλης αλλά είναι μικρής έκτασης.

Μαρτυρία – γροθιά στο στομάχι

Όταν ωστόσο κόπηκε το ρεύμα στο σπίτι της κατάλαβαν με τους γονείς της πως έπρεπε να φύγουν. Αρχικά με το αυτοκίνητο μίας γειτόνισσα τους, ωστόσο, τους σταμάτησε η πύρινη λαίλαπα. 

«Έπεσα κάτω έχασα τα γυαλιά μου και σηκώθηκα να φύγω. Ενστικτωδώς κατευνθήκα προς τη Ποσειδώνος. Ήξερα πως έπρεπε να πάω στην παραλία. Πέρασε δίπλα μου μία μάνα που έλεγε «το παιδί είναι νεκρό, νεκρό». Ένας άλλος μου είπε «κοπελιά καίγεσαι». Έπεσα στη θάλασσα κατευθείαν. Ακούγονταν έκρηξεις. Στάχτες, αποκαΐδια. Θυμάμαι ότι ήμουν μεσ’ στη θάλασσα με τα χέρια απλωμένα. Αναγκαστικά έμεινα μες στη θάλασσα και κρύωνα. Προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε και δεν βρίσκαμε κανένα.

Κάποια στιγμή άκουσα κάποιον να λέει είμαστε στην παραλία, “δεν μπορούμε να φύγουμε ειδοποιήστε κάποιον”.

Μείναμε 5-6 ώρες σίγουρα. Περίμενα εκεί μέχρι που ήρθε καραβάκι. Έστειλαν φουσκωτό. Πήραν πρώτα παιδιά. Τους είπα μετά πάρτε με είμαι καμένη και δεν μπορώ άλλο. Δυσκολεύτηκα πολύ να ανέβω και με το που ανέβηκα έπεσα λιπόθυμη» κατέθεσε η μάρτυρας.

«Είδαν τη μητέρα μου γυμνή, χωρία μαλλιά, ούρλιαζε»

Η κυρία Πεταλά έμεινε 54 ημέρες στο νοσοκομείο έχοντας εγκαύματα έχω στα χέρια, στη πλάτη και στους γλουτούς.

Αυτό που την στοιχειώνει μέχρι σήμερα όπως είπε είμαι η εικόνα της μητέρας της όπως της την περιέγραψε μία γειτόνισσα.

«Μου είπε ότι είδε τη μητέρα μου που ήταν πεσμένη στα γόνατα. Δεν είχε μαλλιά ούρλιαζε. Ήταν γυμνή, φώναζε, της έφεραν τραπεζομάντηλο, νερό, δεν μπορούσε να κάτσει έξω από θάλασσα. Με το που έφτασε στη Ραφήνα κατέληξε. Ο πατέρας μου απανθρακώθηκε» τόνισε η μάρτυρας. 

Στη συνέχεια κατέθεσε η αδελφή της μάρτυρας, Ελένη Πεταλά, η οποία εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στο Μάτι αλλά πέρασε στιγμές αγωνίας για τους δικούς της ανθρώπους. Η κυρία Πεταλά όπως είπε στην κατάθεση της έκανε δεκάδες τηλέφωνα παντού, λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία, νοσοκομεία. «Αναζητώντας τους δικούς μου ανθρώπους, έκανα δεκάδες τηλέφωνα παντού. Λιμενικό, πυροσβεστική, νοσοκομεία. Δεν έβρισκα κανένα. Και δέχομαι κλήση λίγη ώρα αργότερα τηλέφωνο από την πυροσβεστική Θεσσαλονίκης! Εκεί δήλωσα τους αγνοούμενους! Στην πυροσβεστική Θεσσαλονίκης» τόνισε η μάρτυρας. 

«Το τι αντίκρισα δεν μπορώ να σας το περιγράψω όταν είδα την αδελφή μου στο νοσοκομείο. Την βρήκα μόνη μου. Καμένη σάρκα. Αφού δεν είχα ενημέρωση πήρα εγώ στο νεκροτομείο Αθηνών. Την Παρασκευή αναγνωρίστηκε η μητέρα μου και το Σάββατο ο πατέρας μου. Ο Γολγοθάς στο νοσοκομείο, εκεί που άνοιγες τις πληγές, έβγαινε σάρκα. Εκεί που τα πράγματα γινόντουσαν καλύτερα, ξαφνικά σήκωσε 41 πυρετό. Καλώ κυρία Καλοφώνου. Δεν περάσανε δύο ώρες και την βάλανε στην εντατική, είχε επεισόδιο πνευμονικής εμβολής. Μου είπε μία γιατρός ήταν πολύ σοβαρά πράγματα» τόνισε η μάρτυρας. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις