Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Με μπουφάν σε πολικές θερμοκρασίες συνεχίστηκε η διαδικασία

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: Με μπουφάν σε πολικές θερμοκρασίες συνεχίστηκε η διαδικασία

Σε μία παγωμένη, κυριολεκτικά, δικαστική αίθουσα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της απουσίας θέρμανσης – τη μεγαλύτερη και θεωρητικά πιο σύγχρονη που διαθέτουν τα δικαστήρια της χώρας-  συνεχίστηκε για τέταρτη συνεδρίαση η κατάθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με 104 θύματα.

Η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και στηλίτευσε για μία ακόμα φορά την στάση των αρμοδίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φονική πυρκαγιά, κάνοντας λόγο για αντιμετάθεση ευθυνών κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά «για διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου μάλιστα αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο των διοικητικών δικών για το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες και στους συγγενείς των θυμάτων αποδίδει ευθύνη 95% στους κατοίκους, χαρακτηρίζοντας αυτή τη θέση προκλητική και επισημαίνοντας πως έτσι στοχοποιούνται τα θύματα.

«Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και  κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες.Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα ….Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα … Και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρων μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας» τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» και πρώην πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την άποψη μάλιστα πως εκείνη την περίοδο όλοι ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018. «Τους έτυχε η στραβή στη βάρδια τους, όπως ειπώθηκε», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη-Φύτρου κι άλλων συγγενών θυμάτων, αναφέρθηκε σε υπόμνημα νομικών συμβούλων του κράτους που υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο στο πλαίσιο διοικητικής δίκης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μεσων εκμηδενίστηκαν λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως σήμερα δεν υπήρχε καθόλου θέρμανση στην αίθουσα τελετών με αποτέλεσμα όλοι οι παράγοντες της δίκης να την παρακολουθούν φορώντας τα μπουφάν και τα παλτό τους με τους δικηγόρους να στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα στοιχειώδες μέτρο για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων αξιοπρεπούς εξέλιξης μιας τέτοιας δίκης την οποία σε καθημερινή βάση παρακολουθούν δεκάδες θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις