Σάββατο, 22 Ιουν.
34oC Αθήνα

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: «Το παιδί μου ήταν 60 μέρες στο νοσοκομείο» – «Από θαύμα ζούμε σε αυτή τη χώρα»

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: «Το παιδί μου ήταν 60 μέρες στο νοσοκομείο» – «Από θαύμα ζούμε σε αυτή τη χώρα»

Ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, του οποίου η σύζυγος και ο γιος, υπέστησαν σοβαρότατα εγκαύματα κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, περιέγραψε στο Δικαστήριο όσα δραματικά βίωσαν και βιώνουν μέχρι σήμερα ο ίδιος και η οικογένεια του. Ήταν η τρίτη συγκλονιστική μαρτυρία σήμερα (02/12/2022) μετά από εκείνη της Βαρβάρας Βουκάκη και της Ιωάννας Πεταλά.

Ο μάρτυρας βρισκόταν στο εξωτερικό όταν συνέβησαν όλα και προσπαθούσε αγωνιωδώς να επικοινωνήσει με τους γονείς του, τη σύζυγο και το παιδί του. «Πήρα τηλέφωνο τη σύζυγο μου. Μου λέει: “δεν μπορώ να σου μιλήσω καήκαμε, καήκαμε”. Παίρνω τον πατέρα μου μου λέει «τι να σου πω, καήκαμε». Άκουγα το παιδί που φώναζε, δεν μπορούσε να μιλήσει. Κοιτάω να βγάλω εισιτήρια να επιστρέψω. Μέχρι το βράδυ ήταν πλήρες χάος. Μέσω ενός γείτονα μου στέλνουν μήνυμα “η μητέρα σου είναι μαζί μας, ο πατέρας σου πάει στο νοσοκομείο με παιδί”. Επικοινωνώ με τον πατέρα μου και μου λέει ότι η γυναίκα μου δεν ήταν μαζί τους. Προσπαθούσα απεγνωσμένα να την βρω. Η γυναίκα μου ήταν στο Σισμανόγλειο μέσα σε αφόρητους πόνους γιατί προσπαθούσα να της τραβήξουν τα καμένα δέρματα», περιέγραψε ο μάρτυρας. 

«Όλο το βράδυ προσπαθούσα να μάθω. Δεν διάβασα για νεκρούς ή τραυματίες. Το πρωί είδα φωτογραφίες. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως έγινε. Όταν έμαθα τις λεπτομέρειες, ότι έκαιγε χαμηλή βλάστηση και κανείς δεν σκέφτηκε τι θα γινόταν αν έμπαινε μέσα στα πεύκα. Δείχνει ανθρώπους με πλήρη άγνοια της περιοχής και των ευθυνών τους. Το καλοκαίρι που περνά ο Καραγκιόζης και φωνάζει για παράσταση και τον ακούμε όλες οι περιοχές», τόνισε ο μάρτυρας.

Όσο αφορά το παιδί του ο μάρτυρας περιέγραψε ότι το παιδί του ήταν για 60 μέρες στο νοσοκομείο. 

«Ο μόνος που δεχόταν να κάτσει μαζί του ήμουν εγώ. Έπαιρνε μορφίνη. Είχε παντού ορούς, δεν μπορούσε να ξαπλώσει με καμμένη την πλάτη και τα πόδια. Δύο φορές χειρουργείο. Η σύζυγος μου και ο πατέρας μου σε άλλο νοσοκομείο. Στις 30 Ιουλίου μου είπαν έλα να προλάβεις την Κάλλι πριν την διασωληνώσουν. Ποτέ δεν θα ξεχάσω όταν είδα τις ακτινογραφίες του θώρακος της, δύο άσπρες κηλίδες. Έπρεπε να φορέσω ένα χαμόγελο και να πάω στο παιδί. Να μην ξέρω τι να πω στο παιδί, αν θα την ξαναδεί. Η μαμά του δεν είχε πνευμόνια. Το παιδί άρχισε να ξυπνά τα βράδια. Ο οργανισμός σε ένα παιδί επουλώνει γρήγορα. Οι πληγές όμως προκαλούν φαγούρα που ακόμη συνεχίζει. Σκληραίνουν κομμάτια του δέρματος, τεντώνει και σκίζεται το δέρμα. Έπρεπε να φορά ελαστικά. Κάθε βράδυ από το ξύσιμο δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Δεν έχουν υποχωρήσει οι φαγούρες. Στο παραμικρό στρες ξύνεται και έχει πόνους», είπε ακόμα ο μάρτυρας.

«Όσοι ζήσανε εκείνη την ημέρα ζήσανε από τύχη. Δέκα δευτερόλεπτα χωρίζανε τη ζωή από το θάνατο όπως γίνεται στον πόλεμο», επισήμανε ο κ. Χατζησταματίου, προσθέτοντας: 

«Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή τη χώρα ζούμε από τύχη. Όσο υπάρχουν σε θέση ευθύνης άνθρωποι που δεν κάνουν τη δουλειά τους και όσο αλλάζουν οι νόμοι, δεν αποδίδεται δικαιοσύνη», ήταν το δριμύ κατηγορώ του μάρτυρα που μίλησε για παραλείψεις και πλήρη ανικανότητα των αρμόδιων.

«Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο. Να ειδοποιήσουν ένα τέταρτο νωρίτερα για να μην χαθεί κανένας, να προλάβουν να φτάσουν στη θάλασσα. Ας έκαναν έστω αυτό αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. Δεν είχαν κανένα σχέδιο. Υπάρχουν πολλοί άχρηστοι».

Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Δεκεμβρίου 2022.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις