Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Δικηγόροι για Novartis: Αντίθετος με τις αρχές μας ο θεσμός του “κρυφού” μάρτυρα

Δικηγόροι για Novartis: Αντίθετος με τις αρχές μας ο θεσμός του “κρυφού” μάρτυρα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για την υπόθεση Novartis και για την τακτική των ανώνυμων μαρτύρων πήρε θέση η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος! Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «υπό την πίεση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών, όπως η τρομοκρατία, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, η ευρωπαϊκή και η ελληνική έννομη τάξη δυστυχώς έχουν αποδεχθεί ότι μπορεί να κάμπτονται βασικές δικαιοκρατικές αρχές στο όνομα της αποτελεσματικής ποινικής καταστολής.

Η ελληνική έννομη τάξη όμως, αποκλίνει περαιτέρω από τις επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, για τις προϋποθέσεις και τον βαθμό επιτρεπτής αποδεικτικής αξιοποίησης των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι: είναι διαφορετικό ζήτημα η προστασία του μάρτυρα, που αποδεδειγμένα κινδυνεύει, από την προστασία του «κρυφού» μάρτυρα, που μπορεί να προβαίνει ανέλεγκτα σε καταθέσεις, χωρίς δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας του και χωρίς συνέπειες για τον ίδιο. Ο θεσμός του «κρυφού» μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης.

Περαιτέρω, θεσμικοί και μη παράγοντες, επανειλημμένα και διαχρονικά επιχειρούν παρεμβάσεις στην  ελληνική δικαιοσύνη  με σκοπό τον επηρεασμό της, ιδίως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας. Τέτοιες  ενέργειες αποδοκιμάζονται κατηγορηματικά από το σύνολο του νομικού κόσμου.

Παράλληλα, μεμονωμένοι δικαστικοί λειτουργοί με πράξεις ή παραλείψεις τους δίνουν δικαιώματα για αρνητικές κρίσεις ως προς την ορθή  απονομή της δικαιοσύνης.

Η ελληνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμπλέκεται (και να την εμπλέκουν) σε πολιτικές σκοπιμότητες ή σε εξυπηρετήσεις οποιασδήποτε μορφής συμφερόντων. Πρέπει, μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση, εσωτερική ή εξωγενή,  να επιτελέσει απερίσπαστα το έργο της, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτάσσουν. Με αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων, χωρίς νομικούς ακροβατισμούς, που επιτρέπουν αμφισβητήσεις και δημιουργούν σκιές.

Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης και η διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που άγονται ενώπιόν της , πρέπει να είναι απαίτηση όλων μας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις