Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημά του

Σοφός Κουφοντίνας

Απορρίφθηκε ομόφωνα το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας για ακύρωση της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού αλλά ακύρωσης της απόφασης της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου την οποία θεωρεί παράνομη.

Η εισαγγελέας έχει προτείνει από την περασμένη Παρασκευή την απόρριψη των αιτημάτων του πολυισοβίτη.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Λαμίας πρότεινε να απορριφθεί «ως απαράδεκτο» το αίτημα για ακύρωση της μεταγωγής στον Δομοκό, στο δε αίτημα για ακύρωση της απόφασης Νικολάου η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί το δικαστήριο αναρμόδιο, διότι πρόκειται για ατομική διοικητική πράξη και αρμόδια να την κρίνουν είναι τα διοικητικά δικαστήρια.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι αδύνατη η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο περιφερειακής πόλης να ανατρέψει απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής», δήλωσε η συνήγορος του Κουφοντίνα, Γιάννα Κούρτοβικ. 

Το σκεπτικό της απόφασης 

Εμμέσως πλην σαφώς, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το υπ΄αριθμόν 3221/2021 βούλευμα του, ανοίγει, στο σκεπτικό του, το ”δρόμο” προκειμένου ο Δημήτρης Κουφοντίνας να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια και κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνα το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε, ως απαράδεκτα, τα αιτήματα του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια, Δημήτρη Κουφοντίνα, κατά της απόφασης της γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής για τη μεταγωγή του στο Δομοκό, της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) που επικύρωσε την απόφαση, της υλικής πράξης μεταγωγής του από την Κασσαβέτεια στον Δομοκό στις 21-12-2020, της παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας της γγ ή της ΚΕΜ να αποφασίσει την μεταγωγή του από τον Δομοκό στον Κορυδαλλό και κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης.

Επίσης, απέρριψε ως απαράδεκτο, ελλείψει δικαιοδοσίας το παρεπόμενο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μεταγωγής)διότι η εκτελεστότητα των ατομικών  πράξεων είναι δυνατόν να ανασταλεί εφόσον αυτές έχουν προσβληθεί δικαστικά ως παράνομες ή δε αναστολή μπορεί να χορηγηθεί είτε από την διοικητική αρχή που έχει εκδώσει την πράξη, είτε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, είτε από κατώτερο διοικητικό δικαστήριο (αρθρο 210 ΚΠΔ).

Την ίδια στιγμή, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ναι μεν αρμοδίως εισήχθη προς συζήτηση, αλλά απορρίπτεται ως μη νόμιμο το αίτημα μεταγωγής στον Κορυδαλλό για το οποίο δεν εκδόθηκε απορριπτική απόφαση από την ΚΕΜ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους και δη για δεύτερη συνεχόμενη φορά όπως απαιτεί ο σωφρονιστικός κώδικας. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις