Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Διμοιρία των ΜΑΤ μήνυσε αξιωματικούς! “Μας έστειλαν ως πρόβατα επί σφαγήν”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σε μήνυση κατά των ανωτέρων τους για “επιχείρηση προορισμένη να αποτύχει” προχώρησαν άνδρες των ΜΑΤ
– Αιτία τα επεισόδια στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις 31 Οκτωβρίου
– “Δεν μας άφησαν να χρησιμοποιήσουμε δακρυγόνα, ενώ οι αντιεξουσιαστές ήταν πάνοπλοι” λένε
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Μήνυση κατά των αξιωματικών που συντόνισαν επιχείρηση στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατέθεσαν άνδρες των ΜΑΤ, που δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από αυτούς.
“Μας έστειλαν ως πρόβατα επί σφαγήν, απροστάτευτους σε κινδύνους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούμε σοβαρά (…) Μας έστειλαν σε μια επίθεση που ήξεραν ότι ήταν προορισμένη να αποτύχει”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην μήνυσή τους.

Το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, 15 αστυνομικοί της Α-513 διμοιρίας πήραν εντολή να εκτελέσουν υπηρεσία έξω από το Εφετείο της Αθήνας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Έφυγαν με “κλούβα” από την έδρα της υπηρεσίας τους στην Καισαριανή στις 7 π.μ και 20 λεπτά αργότερα αποβιβάστηκαν στη γωνία της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Δέγλερη, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Λίγα μέτρα πιο μακριά βρίσκονταν συγκεντρωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Φορούσαν κράνη και κουκούλες και κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα, λοστούς, καδρόνια, πυροσβεστήρες και άλλα “πολεμοφόδια”.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι αντιεξουσιαστές προσπάθησαν αρχικά να επιτεθούν σε 6-7 άτομα, μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, που κατευθύνονταν στα δικαστήρια για την δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης. “Αντιδράσαμε άμεσα προκειμένου να διαφυλάξουμε την τάξη και να αποτρέψουμε ενδεχόμενη σύρραξη, μπαίνοντας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Όταν φτάσαμε σε κοντινή απόσταση, τα άτομα που ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο μας επιτέθηκαν χτυπώντας μας με τα αντικείμενα που κρατούσαν”.

Οι αστυνομικοί της Α-513 διμοιρίας παρέμειναν για περίπου μιάμιση ώρα στο σημείο και δέχονταν σποραδικές επιθέσεις με πέτρες, μάρμαρα και ξύλα από τους κουκουλοφόρους, ενώ πραγματοποίησαν δύο συλλήψεις. Στις 9 π.μ πήραν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μετακινηθούν στην πίσω πλευρά των προσφυγικών (την οδό Ξυνιάδος) όπου 30-40 κουκουλοφόροι συνέχιζαν να δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας φθορές σε σταθμευμένα και διερχόμενα αυτοκίνητα. Κατά τη μετακίνησή τους ωστόσο, οι αστυνομικοί της διμοιρίας δέχτηκαν νέες, σφοδρές επιθέσεις από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στα γύρω στενά και είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες των πολυκατοικιών. “Οι επιθέσεις τους ήταν συντονισμένες, αφού υπήρχαν παρατηρητές στις γωνιές των οδών και στις ταράτσες των προσφυγικών”.

Στις 11 π.μ, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη των επεισοδίων, οι συνθήκες για τους αστυνομικούς της διμοιρίας δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο. Αιτία στάθηκε η επίθεση που δέχτηκε μυστικός αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας ο οποίος παρίστανε τον διερχόμενο μοτοσικλετιστή και έγινε αντιληπτός από τους αντιεξουσιαστές. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ διέταξε τα μέλη της διμοιρίας να χωριστούν στα δύο και μια ομάδα να προσπαθήσει να “ανακτήσει” και να απομακρύνει την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα του μυστικού αστυνομικού από το σημείο της επίθεσης.

Επιπλέον, οι αξιωματικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς να μην κάνουν χρήση δακρυγόνων καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”. “Διαβιβάσαμε ότι είναι αδύνατον να προσεγγίσουμε το σημείο αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη”, αναφέρουν στη μηνυτήρια αναφορά τους οι αστυνομικοί και προσθέτουν ότι το αίτημα του επικεφαλής τους να περιμένουν τη δεύτερη ομάδα της διμοιρίας και να “ενεργήσουν από κοινού” απορρίφθηκε από τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ. “Το Κέντρο μας έδωσε εντολή λέγοντάς μας “όχι, ενεργήστε τώρα”. Προσπαθήσαμε να κινηθούμε για να προβούμε σε συλλήψεις αλλά αναγκαστήκαμε να οπισθοχωρήσουμε. Τραυματιστήκαμε όλοι και είναι ευτύχημα που επιζήσαμε”.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε