Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δημόπουλος: Δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown (video)

Δημόπουλος: Δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown (video)

Πολύ δύσκολη η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. Ειδικοί σημειώνουν πως ακόμα… δεν πρέπει να περιμένουμε χαλάρωση των αυστηρών μέτρων. Ανησυχούν οι μεταλλάξεις που είναι η κύρια αιτία του τρίτου κύματος.

Την ανησυχητική κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας περιέγραψε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως έτσι όπως είναι η κατάσταση δε μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δημόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης».

Ανέφερε επίσης πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αποτελούν τον «μοχλό» επί της ουσίας του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Υποστήριξε όμως πως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι τα εμβόλια τις αντιμετωπίζουν.

«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων. Να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός λόγω των μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίσει, πάει με καλούς ρυθμούς και είναι μονόδρομος ο ταχύς εμβολιασμός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού».

Όπως είναι στόχος είναι μέχρι τέλη Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι άνω των 60 ετών.

Γκάγκα: 20ρηδες και ολόκληρες οικογένειες στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα δίνει την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία, και προκαλεί ανησυχία.

Όπως ανέφερε, οι μεταλλάξεις μολύνουν τους πάντες, και νοσηλεύονται άνθρωποι πολύ νέοι, αλλά και ολόκληρες οικογένειες αφού κολλάει ο ένας τον άλλον.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20αρηδες, 30αρηδες, και 40αρηδες στα νοσοκομεία με κορονοϊό.

Έχουμε ολόκληρες οικογένειες στο νοσοκομείο, γιατί ένας κολλάει όλη την οικογένεια. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες, όχι πολύ λεπτές, να κρατάμε αποστάσεις να προσέχουμε τους δικούς μας, δεν είναι μόνο θέμα μέτρων της πολιτείας».

 

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις