Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Pulse: «Μηνύματα» στην κυβέρνηση – Οι απαντήσεις για χαλάρωση lockdown, εμβόλιο και πρόθεση ψήφου

νέα μέτρα Αττική

Μοιρασμένες είναι οι εντυπώσεις του κόσμου αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία του κορονοϊού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα οι πολίτες είναι προβληματισμένοι από τις μεταλλάξεις του κορονοϊου, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως η έκρηξη των κρουσμάτων οφείλεται στην χαλάρωση του κόσμου απέναντι στα μέτρα.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό αυτών που θέλουν να εμβολιαστούν και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα.  Στο ερώτημα της δημοσκόπησης της Pulse για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισης της πανδημίας το μεγαλύτερο ποσοστό ζητά άμεσο άνοιγμα ενώ ζητούν να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο.

Στο πολιτικό σκέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενώ η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου  βρίσκεται στο 12%.

Αναλυτικότερα σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση καθώς το 59%, ανησυχεί για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών.

Αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το 42% εκτιμούν ότι οφείλεται στην μη εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Συντριπτικά υπέρ των εμβολίων είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΚΑΪ και της Pulse. Το 82% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).

Όσον αφορά την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

Για το τι πρέπει να ανοίξει αρχικά το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελληνοτουρκικά το 41% εκφράζεται θετικά ενώ το 39% εκφράζεται αρνητικά.

Στο ερώτημα για το αν θα βοηθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά οι απαντήσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως φαίνεται στο γράφημα.

Για την πρόταση σύστασης προανακριτικής για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών του 2015-16 σίγουρα συμφωνεί το 48% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ενώ το 30% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

 

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτιά με ποσοστό 43% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 37% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜεΡΑ25 με 3%, άλλο κόμμα λέει το 7,5% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 10,5%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις