Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: 90 νεκροί την ημέρα τον Δεκέμβριο – 2.500 κρούσματα μετά τα Χριστούγεννα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: 90 νεκροί την ημέρα τον Δεκέμβριο – 2.500 κρούσματα μετά τα Χριστούγεννα

Δραματικές είναι οι προβλέψεις του καθηγητή περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθώς όπως είπε τα μοντέλα της ομάδας του «δείχνουν» ότι περίπου στις 17 Δεκεμβρίου μπορεί να έχουμε μέχρι και 92 νεκρούς την ημέρα από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ περίπου στις 8 με 10 Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα φτάσουν τους 700.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε πως αυτές τις μέρες παρατηρείται μικρή σταθεροποίηση (ακόμα και πτώση), όμως από την Κυριακή αναμένεται νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού με κορύφωση τις 3 με 4 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, όπως είπε τα νούμερα αυτά προβλέπονται στην παραδοχή ότι θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και θα γίνονται πάρα πολλά τεστ. «Είναι πολλά “αν” αλλά θεωρώ ότι οι στιγμές είναι πέρα από κρίσιμες, με 70 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, που είναι δυστυχώς αποτυχία μας σαν κοινωνία», σημείωσε.

 

Εξήγησε πως ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα μπορεί να φτάσει 7.400, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500 χιλιάδες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά και οι θάνατοι.

Αποκλιμάκωση τα Χριστούγεννα

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως αν το κύμα αυτό κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα περίπου τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το όποιο θα είναι τρομερή επιτυχία».

Όπως είπε στόχος των σεναρίων που επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι να μην γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια και συνέστησε προσοχή θυμίζοντας προς τον Οκτώβριο που υπήρξε χαλάρωση στους πολίτες η κατάσταση ξέφυγε πολύ γρήγορα.

«Χρειάζεται μια συνεχής επαγρύπνηση και συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει μέχρι να φτάσουμε, να κατεβούμε, σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή να πάμε σε πολύ υψηλό βαθμό εμβολιασμού… και τα δύο μάλιστα είναι το καλύτερο», σημείωσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις