Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα – Υπάρχει αρκετή “καύσιμη ύλη” για τον κορονοϊό

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα – Υπάρχει αρκετή “καύσιμη ύλη” για τον κορονοϊό

Τη δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας πως ακόμα οι υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δεν έχουν κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και έτσι η πανδημία εξελίσσεται ανισομερώς στη χώρα.

Μάλιστα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως στη βόρεια Ελλάδα δεν ήρθε ακόμη η κορύφωση σε κρούσματα και νοσηλείες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη αρκετή “καύσιμη ύλη” για τον κορονοϊό.

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζει πως όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την τρίτη δόση τόσο μειώνεται η ανοσία και αυξάνονται οι μολύνσεις και οι επαναμολύνσεις.

Στη βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, όπως λέει στο iatropedia.gr, όπου δεν έχουν επεκταθεί ακόμα οι υπο-παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

“Έχει αργήσει να ξεκινήσει εκεί η αποκλιμάκωση γιατί υπάρχει χώρος να αυξηθεί κι άλλο η διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα. Πράγματι στις περιοχές της Μακεδονίας είναι έντονη η αίσθηση, ότι ενώ η υπόλοιπη χώρα έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια φάση αποκλιμάκωσης, στη Μακεδονία υπάρχει ακόμα “καύσιμη ύλη”, δηλαδή διαθέσιμοι ξενιστές για να μπορέσει να συνεχιστεί η διασπορά και να εμποδιστεί η ανάσχεση της πανδημίας”, λέει.

Απομακρυνόμαστε χρονικά από την ανοσία

Οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και άτομα που έχουν νοσήσει ξανά, είναι πλέον κανόνας. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 διαφεύγουν από την προηγούμενη ανοσία της Όμικρον 2 και για όσους δεν έχουν μολυνθεί ακόμη, έχει περάσει καιρός από την 3η δόση.

“Είναι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, αλλά δεν έχουν νοσήσει από την Όμικρον 4 και 5. Κι από την άλλη είναι και η μείωση της ανοσίας, καθώς απομακρυνόμαστε χρονικά από την απόκτηση της ανοσίας με την τρίτη δόση. Μειώθηκε πια η αποτελεσματικότητά της, οπότε ο ιός ξεπερνάει τα εμπόδια γιατί δεν συναντά αντισώματα στο πέρασμά του. Κι ακόμη και όσοι δεν νοσούν βαριά, δεν σταματούν να επιμολύνουν τους άλλους”, λέει.

Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι επαναλοιμώξεις, όπως τονίζει και συμπληρώνει:

“Αυτή τη στιγμή η πτώση στη διασπορά είναι λίγο πιο αργή από αυτή που είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μεγάλη διαφυγή από την ανοσία σε σημαντικό ποσοστό. Επίσης, είναι γύρω στις 4.000 με 5.000 κρούσματα ημερησίως τα οποία είναι ουσιαστικά επαναλοιμώξεις. Οπότε είναι σημαντικό ποσοστό αυτό. Η πτώση της ανοσίας είναι σημαντική αυτή τη στιγμή, γιατί αυξάνει τις επαναλοιμώξεις. Η ανοσία που είχε επιτευχθεί έχει αρχίσει να χάνεται”, σημειώνει.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας θα είναι αργή μέσα στον Αύγουστο

Άγνωστος Χ είναι για τους επιστήμονες ο παράγοντας “αποκλιμάκωση” κρουσμάτων και νοσηλειών μέσα στον Αύγουστο. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρξει γρήγορη πτώση, καθώς οι παραλλαγές της Όμικρον ολοκληρώνουν πιο γρήγορα τον κύκλο της διασποράς τους, αυτή τη φορά η πτώση του κύματος συμπίπτει χρονικά με την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού και των τουριστικών ροών, λόγω Αυγούστου.

“Ο τουρισμός μπορεί να επιβραδύνει την πορεία της αποκλιμάκωσης και θα το δούμε αυτό σε λίγο”, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης και εξηγεί:

“Αυτό είναι το κρίσιμο, από τη στιγμή που μπαίνουμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου κι αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός θα επηρεάσει, με δεδομένο ότι δεν κάνουμε τεστ και οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα, έρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά. Οπότε προφανώς θα επηρεάσει ο τουρισμός την αποκλιμάκωση. Συν την κινητικότητα του ελληνικού πληθυσμού, που θα έρθει στο νησί και ο έλληνας σε επαφή με τον τουρίστα και μετά θα έρθει στην Αθήνα και θα τη μεταφέρει τη νόσο”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις