Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα πιεστεί το σύστημα Υγείας» – Τι λέει για τη Flurona

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα πιεστεί το σύστημα Υγείας» – Τι λέει για τη Flurona

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για την Flurona τον συνδυασμό δηλαδή της γρίπης με τον κορονοϊο την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανεβάσει τις νοσηλείες. 

Στη Flurona αναφέρθηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή Tlive με την Τατιάνα Στεφανίδου.

«Διεθνώς υπάρχει η περίπτωση μιας εγκύου γυναίκας στο Ισραήλ 31 ετών. Ιστορικά στις ΗΠΑ είχε ανιχνευτεί το Φεβρουάριο του 2020 ένας άνδρας που νοσούσε ταυτόχρονα με γρίπη και κορονοϊό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πιθανότητα να έχει κάποιος γρίπη και κορονοϊό είναι σημαντική και δεν είναι απίθανο να συμβεί. Είμαστε στο χειμώνα, υπάρχει ακόμα κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης και είμαστε ευάλωτοι. Σε αυτό που όλοι οι γιατροί συμφωνούν είναι να γίνει και το εμβόλιο της γρίπης ειδικά σε ευπαθείς οργανισμούς και ηλικιωμένους, ενώ θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Ο μηχανισμός μετάδοσης είναι ίδιος δηλαδή με αεροσταγονίδια. Επειδή, όμως, ο ιός της γρίπης είναι πιο μεγάλος σαν μέγεθος σωματιδίων από τον κορονοϊό είναι λιγότερο πιθανή μετάδοση αν δεν υπάρχει κάποιο ενεργό κρούσμα στον χώρο».

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον αριθμό των κρουσμάτων κάτι που ίσως ανεβάσει και στις νοσηλείες σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.  «Οι εισαγωγές τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι γύρω στο 41% χαμηλότερη από ότι με τη Δέλτα. Αυτή τη στιγμή βέβαια έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και αυτό μας δίνει μια αύξηση στις απλές κλίνες covid. Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια αυξητική πορεία στους αριθμούς των νοσηλειών. Ακόμα δεν έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ και αυτό είναι καλό. Οσο όμως αυξάνει ο αριθμός των νοσηλειών ίσως κάποιοι χρειαστούν και ΜΕΘ. Το θετικό είναι ότι οι νοσηλείες με την Όμικρον κρατούν 40% λιγότερο σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. Αλλά δεν είναι μηδέν και περιμένουμε μια αύξηση και στους πιο σκληρούς δείκτες».

Με βάση τα δεδομένα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι αν υπάρξει πρόβλημα στα νοσοκομεία θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου. «Θεωρώ ότι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα αρχίσουμε να έχουμε πίεση στο σύστημα Υγείας και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε ανάγκη για περισσότερες κλίνες πέρα από τη μέχρι τώρα διαθεσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν κάνουμε το άθροισμα όλων των μολύνσεων έχουμε γύρω στα 340.000 ενεργά κρούσματα και από αυτά ένα πολύ μικρό ποσοστό θα μπει στο νοσοκομείο και ένα ακόμη μικρότερο να μπει σε ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα στις νοσηλείες 90% που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι μικρά για νέες εισαγωγές».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις