Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, τι ισχύει με σταυρούς και ψηφοδέλτια

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2023: Πού ψηφίζω, τι ισχύει με σταυρούς και ψηφοδέλτια

Σήμερα, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, έως τις 19.00, θα επαναληφθούν οι εκλογές στις Περιφέρειες και τους Δήμους, όπου κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες που δεν κρίθηκαν την πρώτη Κυριακή θα γίνουν σε 85 Δήμους και 6 Περιφέρειες.

Για να μάθετε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στο site του υπουργείου Εσωτερικών, στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις».

Στην ειδική αυτή εφαρμογή, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα προσωπικά στοιχεία:
Επώνυμο (Ολογράφως)
Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
Έτος γέννησης (4 ψηφία).

Για να ψηφίσετε πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα (ψηφιακή ή φυσική) ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που να έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές.

Στην επαναληπτική αυτή ψηφοφορία χρησιμοποιούνται ψηφοδέλτια, τα οποία περιλαμβάνουν το, τυχόν, έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο ή το μητρώνυμο του υποψηφίου δημάρχου ή περιφερειάρχη, με την αντίστοιχη ένδειξη η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομά του, εντός ή εκτός παρένθεσης.

Να σημειωθεί ότι στις επαναληπτικές εκλογές, δεν θεωρείται άκυρο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την αρχική ψηφοφορία, εφόσον ο συνδυασμός αυτός μετέχει στην επαναληπτική ψηφοφορία. Σταυροί προτίμησης που έχουν τεθεί δεν λαμβάνονται υπόψη.

Δείτε τα αποτελέσματα του α’ γύρου στους δήμους της χώρας

* Σημείωση: Από τον α’ γύρο έχουν εκλεγεί οι συνδυασμοί που πήραν ποσοστό μεγαλύτερο του 43%

Δείτε τα αποτελέσματα του α’ γύρου στις περιφέρειες της χώρας

* Σημείωση: Από τον α’ γύρο έχουν εκλεγεί οι συνδυασμοί που πήραν ποσοστό μεγαλύτερο του 43%

Στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης, δεδομένου ότι η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις