Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Δίπλωμα οδήγησης: 109 μέρες ταλαιπωρίας! 70.000 “εγκλωβισμένοι” και ακόμα περιμένουν…

δίπλωμα οδήγησης
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

109 ημέρες Οδύσσειας για το δίπλωμα οδήγησης μετρά η Ελλάδα του 2019.
Η αποχή των εξεταστών από την διαδικασία έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Απίστευτες προσωπικές ιστορίες: Ο άνθρωπος που πληρώνει ταξί για να μεταφέρει καθημερινά τη γυναίκα του στο νοσοκομείο.
Οι οδηγοί που έχουν βρει δουλειά και δεν μπορούν να ξεκινήσουν λόγω της κατάστασης. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του newsit.gr.

Περισσότερες από εκατό ημέρες μετράει σήμερα το “μπλόκο” στη διενέργεια εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης, αφού οι εξεταστές – υπάλληλοι των κατά τόπους Διευθύνσεων Μεταφορών που συμμετέχουν στις πρακτικές εξετάσεις για τη χορήγηση των αδειών οδήγησης, απέχουν από την εργασία τους, από την 1η Οκτωβρίου, λόγω της μη καταβολής του εξεταστικού επιδόματος, από την 1η Μαΐου 2018.

Περί τις 70.000 είναι τα άτομα, σε όλη την Ελλάδα, που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, ενώ στο σκηνικό της ταλαιπωρίας τους, μπαίνουν και οι εκπαιδευτές οδήγησης, οι οποίοι πλήττονται οικονομικά.

Ανάμεσα στους υποψήφιους οδηγούς και κάποιοι που το να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης είναι επιτακτική τους ανάγκη, γιατί θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν να εργάζονται.

Είναι άνθρωποι που έχουν βρει δουλειά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και δεν μπορούν να παρουσιαστούν στους μελλοντικούς εργοδότες τους, γιατί πρέπει να τους παρουσιάσουν το συγκεκριμένο έγγραφο…

Ένα έγγραφο που τόσο δύσκολο είναι να το αποκτήσει κάποιος εδώ στην Ελλάδα, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ντελίβερι χωρίς δίπλωμα οδήγησης και άνεργοι λόγω της αποχής των εξεταστών

Έχω στη σχολή μου περίπτωση γυναίκας που εργάζεται ως διανομέας φαγητού, χωρίς να έχει δίπλωμα για μοτοσυκλέτα. Στα τέλη Σεπτέμβρη έδωσε εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, το πήρε, αλλά δεν πρόλαβε να δώσει εξετάσεις για τη μηχανή, αφού ξεκίνησε η αποχή. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να κάνουν επεκτάσεις διπλώματος σε επαγγελματικές κατηγορίες, όπως είναι τα φορτηγά, τα λεωφορεία και οι νταλίκες.

Έχουν συμφωνήσει με εταιρείες να ξεκινήσουν να εργάζονται σε αυτές και δεν μπορούν επειδή δεν έχουν το δίπλωμα οδήγησης. Άλλοι θέλουν το δίπλωμα οδήγησης για να εργαστούν ως οδηγοί στο εξωτερικό. Έχουν βρει εργασία και δεν μπορούν να φύγουν, αφού δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις” λέει στο newsit.gr o Γιώργος Βασιάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ανατολικής Αττικής και Μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών.

Το δίπλωμα οδήγησης και η ταλαιπωρία και για τους ηλικιωμένους

Θύματα αυτής της κατάστασης με το δίπλωμα οδήγησης είναι και οι περίπου 200.000 ηλικιωμένοι οδηγοί άνω των 74 ετών που καλούνται να ξαναδώσουν εξετάσεις, για να πιστοποιηθεί εάν ορθώς συνεχίζουν να οδηγούν, ή εάν θα πρέπει να τους αφαιρεθεί το δίπλωμα.

δίπλωμα οδήγησης

Δεν μπορεί να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης και πληρώνει ταξί για να μεταφέρει καθημερινά τη γυναίκα του στο νοσοκομείο

“Ο νόμος που προβλέπει εξετάσεις για αυτούς τους ανθρώπους είναι σε ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο” λέει ο Γιώργος Βασιάκος. “Έχω πελάτη, άνθρωπο που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Δεν κατάφερε να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης, έφυγε στο εξωτερικό, στην Αμερική, για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας της συζύγου του και ενώ έχει αυτοκίνητο εκεί και θα μπορούσε να οδηγεί ο ίδιος, αναγκάζεται να πληρώνει 200 δολάρια καθημερινά, για να την πηγαινοφέρνει στο νοσοκομείο”, προσθέτει.

“Μετακομίζουν” για το δίπλωμα οδήγησης

“Σε κάποιες περιοχές στην επαρχία οι εξεταστές έχουν συμφωνήσει και συμμετέχουν στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών” μας λέει ο Γιώργος Βασιάκος και δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι οδηγοί που “μετακομίζουν” σε αυτές, προκειμένου να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης.

Χωρίς πελάτες οι σχολές οδήγησης

Εκτός από τους υποψήφιους οδηγούς, αυτό το θρίλερ διαρκείας βιώνουν και οι ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης, αφού έχουν μείνει χωρίς πελάτες.

“Ο κλάδος μας βρίσκεται σε δεινή θέση, το ήδη μειωμένο εισόδημά μας μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Υπολειτουργούμε, ο τζίρος μας είναι πάρα πολύ χαμηλός και, παράλληλα, ως επιχειρήσεις, έχουμε τεράστια έξοδα λειτουργίας”, αναφέρει ο Γιώργος Βασιάκος.

Ακούστε όσα λέει ο κ. Βασιάκος στο newsit.gr για την Οδύσσεια με το δίπλωμα οδήγησης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις