Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Δίπλωμα οδήγησης: Μισός αιώνας… λάδωμα! Καταγγελίες “φωτιά”!

Δίπλωμα οδήγησης: Μισός αιώνας… λάδωμα! Καταγγελίες “φωτιά”!
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

– Και ποιος δεν έχει ακούσει (ή ζήσει προσωπικά) μια ιστορία για “λάδωμα” στο δίπλωμα οδήγησης
– Σε μια χώρα που τα τροχαία αποτελούν μάστιγα, η πρακτική αυτή όχι μόνο δεν μετριάζεται: Οργιάζει κι εξαπλώνεται!
– Σοκαριστικές καταγγελίες στο newsit.gr για εξετάσεις που μετατράπηκαν σε… βόλτα αναψυχής επειδή είχε… πέσει η 200άρα!
– Τι απαντούν οι εκπαιδευτές – Αναλυτικό ρεπορτάζ για μια ιστορία που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχει “ξεριζωθεί”

Χρηματισμός στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης. Μία ασθένεια του συστήματος από την οποία “νοσεί”, ειδικά η Αττική και αποτελεί το “κοινό μυστικό” πολλών γενεών οδηγών που κανείς δε ξέρει αν έπρεπε να βγουν στο δρόμο, εφόσον “αγόρασαν” το δίπλωμά τους.

Πολλοί έχουν βρεθεί στη θέση να γίνονται μάρτυρες και συμμέτοχοι ενός φαινομένου που φαίνεται όχι μόνο να μην εκλείπει όσο περνάνε τα χρόνια αλλά να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Και ποιος δεν έχει ακούσει για μία περίπτωση… λαδώματος στο δίπλωμα οδήγησης, ή ακόμα και χρειάστηκε και ο ίδιος να “λαδώσει” για να κινηθεί η μηχανή που λέγεται εξεταστικό σύστημα.

Η διαδικασία είναι απλή, όπως αναφέρουν και στο newsit.gr πολίτες που “λάδωσαν” στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης. Ο εξεταζόμενος δίνει το ποσό την ημέρα της εξέτασης και οι εξεταστές αφού το λάβουν μπαίνουν στο εκπαιδευτικό όχημα και κάνουν μία “βόλτα αναψυχής” παραβλέποντας τα λάθη που κάνει ο υποψήφιος οδηγός.

Το newsit.gr επικοινώνησε με οδηγούς που χρειάστηκε να “λαδώσουν” για να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης και οι μαρτυρίες είναι χαρακτηριστικές, μιλώντας για την “ταρίφα των 200 ευρώ”.

Τα λάθη εκείνου που λάδωσε… εξαφανίζονται!

“Τη μέρα, λοιπόν, που τελείωσα τον κύκλο των μαθημάτων οδήγησης με το δάσκαλο μου ζητήσαμε και αφού μου είπε ότι έχει πάρει ημερομηνία εξέταση στην οδήγηση, συζητήσαμε το ενδεχόμενο να πληρώσω, δηλαδή να καταβάλω τη ταρίφα των 200. Μου είπε ότι ισχύει, γενικά, έτσι ώστε να σιγουρέψω ότι θα περάσω και δε θα έχω κανένα πρόβλημα είτε λόγω άγχους δικού μου είτε λόγω καχυποψίας των εξεταστών και αρνητικής διάθεσης απέναντι μου.

Έτσι, λοιπόν, όταν πηγαίναμε την επόμενη μέρα που ήταν η ημερομηνία της εξέτασης προς το μέρους που έγινε η εξέταση, του έδωσα τα χρήματα, τα πήρε και μου είπε να μην ασχολούμαι και θα κανονίσει αυτός τα υπόλοιπα. Όταν, λοιπόν, ξεκίνησε η εξέταση, αρχικά δε βάλαμε αυτό το μηχανισμό που ακούγεται αν χρησιμοποιήσει τα πετάλια ο δάσκαλος έτσι ώστε να καταλάβουν ότι έχω κάποια υποβοήθεια και να με κόψουνε και, συγκεκριμένα, αυτό το κατάλαβα κατευθείαν με έναν νεύμα που μου έκανε ο ίδιος ο δάσκαλος και το ένιωσα σε ένα στοπ στο οποίο δε θα σταματούσα εγκαίρως έτσι ώστε να μην κοπώ ένιωσα να φρενάρει το αυτοκίνητο χωρίς να το έχω πατήσει εγώ.

Άρα κατάλαβα ότι είχαμε κάποια επέμβαση απ’ το δάσκαλο, που φαντάζομαι θα κοβόμουνα αν δεν είχα την επαφή προηγουμένως. Επίσης παρατήρησα ότι δε δίνανε και ιδιαίτερη προσοχή συζητάγανε για άκυρα πράγματα και συγκεκριμένα όταν στο πεζοδρόμιο ακούμπησε ο πίσω δεξιά τροχός στο πεζοδρόμιο, ας πούμε, στο παρκάρισμα, που και αυτός είναι λόγος κοψίματος, και πάλι δεν είπαν κάτι, οπότε καταλαβαίνω ότι κάπως έτσι λειτουργεί το σύστημα, δηλαδή άπαξ και τα δώσεις πρέπει να κάνεις κάτι πολύ χοντρό ή ακόμα και αυτό να κάνεις πάλι θα σε περάσουνε”, σημειώνει πολίτης.

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα για το… λάδωμα στο δίπλωμα οδήγησης

Δέκα λεπτά εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης και… γεια σας!

δίπλωμα οδήγησης

Άλλη μαρτυρία στο newsit.gr, είναι εξίσου διαφωτιστική για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα και με τον οποίο πραγματοποιείται η εξέταση για το δίπλωμα οδήγησης, αν οι υποψήφιοι οδηγοί δώσουν τη “ταρίφα των 200 ευρώ”.

“Γνωστοί μου που ρώτησα πριν πάω να δώσω εξετάσεις πορείας με προϊδέασαν ότι άμα δεν δώσω κάτι έξτρα δε πρόκειται να καταφέρω να περάσω οπότε και εγώ πλήρωσα κανονικά, η διαδικασία διήρκεσε, η όλη εξέταση δηλαδή, λιγότερο από 10 λεπτά και χωρίς κάποια ερώτηση, χωρίς τίποτα, αυτό. Απ ‘ότι έχω ακούσει, δηλαδή, και σε άλλους γνωστούς και φίλους που δεν δώσανε κάτι τους κόψανε για να ξαναδώσουν δηλαδή – κάτι πολύ μικρό που συνέβη, που μάλλον το κάνουμε όλοι όταν οδηγάμε κανονικά”, αναφέρει ο οδηγός σχετικά με την εμπειρία του κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ενώ όταν ρωτήθηκε πόσα έδωσε, απάντησε πως έδωσε 200 ευρώ, 100 ευρώ σε κάθε εξεταστή.

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα

Τι απαντούν οι εκπαιδευτές για τις αμέτρητες καταγγελίες χρηματισμών στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

δίπλωμα οδήγησης

Σε επικοινωνία που είχε το newsit.gr με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Διαμαντή Ηλιάδη, ο ίδιος σχολίασε πως: “Υπάρχει κάποιος που τα δίνει, προφανώς και κάποιος που τα παίρνει και υπογράφει κιόλας. Να ξέρετε ότι ο εκπαιδευτής μέσα στο αυτοκίνητο είναι αυτός που φροντίζει για την ασφάλεια των επιβαινόντων, γενικότερα, της περιουσίας του που είναι το αυτοκίνητο και τίποτα άλλο.

Από εκεί και πέρα σε ότι αναφέρεστε σε χρηματισμό που λέγονται το οτιδήποτε, αυτό έχει να κάνει καθαρά με τον υποψήφιο και με τον εξεταστή. Ο εκπαιδευτής δεν είναι αυτός που τα παίρνει – κακώς, λοιπόν, λέγεται ότι τα παίρνει ο εκπαιδευτής. Ο εκπαιδευτής παίρνει τα μαθήματα του και τα εξέταστρα του, τη λεγόμενη παράσταση, όπως τη λέτε εσείς πιο λαϊκά.

Στη πορεία όταν κάποιος δε περνάει λέει δε τους τα ‘δωσα και με κόψανε. Όχι δεν είναι έτσι. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μνημόνιο που είναι πίσω από τη κάρτα – σε ποια θέματα εξετάζεται ο υποψήφιος”.

Ακόμα, ο κύριος Ηλιάδης συμπλήρωσε πως: “Ο εξεταστής έχει μία εξουσία. Ο εκπαιδευτής κάνει τη δουλειά του, ο εξεταστής κάνει τη δουλειά του, συμφωνώ ότι έχει την εξουσία στα χέρια του αλλά αυτή η εξουσία είναι νομοθετημένη”.

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις