Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δίχως «Ελπίδα»: Για 5η μέρα χωρίς θέρμανση εκατοντάδες νοικοκυριά στην Αττική – «Το παιδί μου υποφέρει, είναι σε μηχανικό κρεβάτι»

Δίχως «Ελπίδα»: Για 5η μέρα χωρίς θέρμανση εκατοντάδες νοικοκυριά στην Αττική – «Το παιδί μου υποφέρει, είναι σε μηχανικό κρεβάτι»

Για πέμπτο 24ωρο βρίσκονται στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση εκατοντάδες σπίτια στην Αττική μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα. «Με ένα μικρό γκαζάκι σιτιζόμαστε», λένε στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, κάποιοι απελπισμένοι άνθρωποι.

H κύρια Αλεξάνδρα, κάτοικος Γέρακα, λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία, βρίσκεται για 5η ημέρα χωρίς ρεύμα και την απελπισία ζωγραφισμένη στα μάτια της. «Καθόμαστε με τα μπουφάν μέσα στο κρύο», περιγράφει στην κάμερα του Live News, το μαρτύριο που ζει από την περασμένη Δευτέρα (24.01.2022).  

Και τι να πει κάποιος στην ηλικιωμένη γυναίκα που φροντίζει παράλληλα την κόρη της που υποφέρει από σκλήρυνση κατά πλάκας και τα ιατρικά της μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας.

«Το παιδί μου υποφέρει, είναι σε μηχανικό κρεβάτι. Πώς θα το περιποιηθώ;», λέει όλο αγωνία.

Όπως λένε οι κάτοικοι στον Γέρακα, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν έχουν ρεύμα.

«Όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί από τη Δευτέρα (24.01.2022)».

Στην πολυκατοικία υπάρχουν και 2 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες εξακολουθούν να είναι κλειστές, με ανυπολόγιστη καταστροφή για τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές.

«Ποιος θα μας αποζημιώσει».

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη «Μήδεια», κάτοικος Διονύσου έλαβε 36 ευρώ αποζημίωση για 6 ημέρες χωρίς ρεύμα, ενώ κάτοικος Πεύκης ακόμα περιμένει να αποζημιωθεί για 3 ημέρες που έμεινε χωρίς ρεύμα.

Παρόμοιες εικόνες και στον Μαραθώνα

Καλώδια πεσμένα σε σπίτια, θερμοκήπια κατεστραμμένα και αγρότες σε απόγνωση βλέποντας τη σοδειά και τους κόπους τους να έχουν χαθεί.

«Έχουμε ζημιές χιλιάδων ευρώ».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο ΔΕΔΔΗΕ αν και ήρθε να αποκαταστήσει τη βλάβη, δεν τα κατάφερε γιατί οι κολώνες βρίσκονται σε ιδιωτικά οικόπεδα και δεν είναι προσβάσιμες αν δε γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι, αφού όπως λένε, ίσως χρειαστούν ακόμα και 10 ημέρες για να ηλεκτροδοτηθεί η περιοχή, όπως τους ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗ, τα συνεργεία δουλεύουν νυχθημερόν σε αντίξοες συνθήκες για να ηλεκτροδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Γέρακα, Πικέρμι, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη.

«Είμαστε στην πέμπτη ημέρα και όλοι οι τεχνίτες, όλοι αυτοί που εργάζονται, έχουν μεγάλη κόπωση και προσπαθούμε όσο γίνεται και πιστεύουμε ότι μέχρι αργά το βράδυ σήμερα θα έχουμε τελειώσει, αν δεν παρουσιαστούν κάποια άλλα προβλήματα. Είμαστε κάτω από χιλιάδες, είναι δηλαδή εκατοντάδες τα προβλήματα αυτήν την στιγμή και δεν έχουν ρεύμα», σημείωσε ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος Τεχνικών ΔΕΔΔΗΕ

Πάνω από 4.000 βλάβες σε όλη την Αττική έχουν αποκατασταθεί και σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα πλέον είναι περιορισμένα και αναμένεται μέχρι το βράδυ να ηλεκτροδοτηθούν όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

«Άλλες 15 μέρες για να μας συνδέσουν το ρεύμα»

Οργή προκαλεί η δήλωση της Βάσως Λεπούρα, ιδιοκτήτρια ταβέρνας στον Μαραθώνα, η οποία παραμένει χωρίς ρεύμα στο σπίτι και την επιχείρησή της από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, θα χρειαστούν άλλες 15 μέρες για να αποκατασταθεί η βλάβη.

«Μας είπαν ότι θα χρειαστούν άλλες 15 μέρες να μας το συνδέσουν. Έχουμε ήδη μεγάλη καταστροφή στην επιχείρηση με τα ψυγεία και τους καταψύκτες».

Όπως λέει η κ. Λεπούρα, ο διαχειριστής του ρεύματος την ενημέρωσε ότι λόγω του δύσβατου της περιοχής, θα χρειαστούν περισσότερες μέρες για να αποκατασταθούν οι βλάβες, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι καθαροί και ελεύθεροι από χιόνι.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, με τις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται πλέον στα όριά τους:

 

πηγή: MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις