Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Συζητείται στον Άρειο Πάγο η αναγνώριση ελαφρυντικού στον Επαμεινώνδα Κορκονέα

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Συζητείται στον Άρειο Πάγο η αναγνώριση ελαφρυντικού στον  Επαμεινώνδα Κορκονέα

Η αποφυλάκιση του καθ´ομολογίαν δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, τίθεται σήμερα στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Το κρίσιμο ζήτημα για το οποίο καλείται να αποφανθεί η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά στο εάν ορθώς αναγνωρίστηκε στο ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Το ζήτημα έφτασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά την απόφαση του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο, πριν από ένα χρόνο,  με οριακή πλειοψηφία 3-2 είχε κάνει δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό.

Η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον καταδικασθέντα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, είχε ως αποτέλεσμα να  «σπάσει» η πρωτόδικη ποινή των ισοβίων και να του επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών. 

Αυτομάτως, αυτό άνοιξε την «πόρτα» των φυλακών στον ειδικό φρουρό ο οποίος είχε εκτίσει μεγάλος μέρος της ποινής του.

Το ζήτημα της αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, που εκτός από ποινικό, έχει και μεγάλο νομολογιακό ενδιαφέρον, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω της ισχυρής μειοψηφίας, η οποία είχε την άποψη πως σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα.

Αντίθετα η πλειοψηφία του Ποινικού Τμήματος όπως και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ο οποίος και άσκησε την αναίρεση, είχε την άποψη ότι κακώς αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και άνοιξε η πόρτα των φυλακών για τον Κορκονέα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Πλιώτας ανέφερε πως το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας  «δεν έλαβε υπόψη του περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων» τα οποία συνέβησαν πριν από την δολοφονία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις