Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια: Πώς οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα – Το επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας

Δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια: Πώς οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα – Το επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας

Ακόμα ένα θύμα της τυφλής οπαδικής βίας θρηνεί η χώρα μας! Ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής μαχαιρώθηκε θανάσιμα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από οπαδούς της κροατικής Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Με τελικό τους προορισμό τη Νέα Φιλαδέλφεια, οι χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, παρά την απαγόρευση μετακίνησής τους από την UEFA, μπήκαν με κομβόι οχημάτων στη χώρα, χωρίς κανένα εμπόδιο, από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.

Διέσχισαν την Ιόνια Οδό χωρίς κανέναν έλεγχο από την αστυνομία και έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ, σκορπώντας τον τρόμο και δολοφονώντας έναν νέο άνθρωπο, τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.

Οργανωμένο σχέδιο θανάτου

Οι περίπου 150 χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ οργανώθηκαν για τη δολοφονική τους δράση. Διάνυσαν μία απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων μέχρι να πατήσουν ελληνικό έδαφος.

Πολίτες που κινούνταν στην Εθνική Οδό κατέγραφαν με τα κινητά τους το κομβόι των αυτοκινήτων, ανεβάζοντας στα social media βίντεο.

Οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντινάμο, οι επονομαζόμενοι «bad blue boys», πέρασαν το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και έφτασαν στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.

Οι τελωνειακοί φαίνεται πως γνώριζαν τον προορισμό των χούλιγκαν, επιτρέποντάς τους ωστόσο να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Όταν πέρασαν τον μεθοριακό σταθμό, τα ΙΧ κινήθηκαν στον δρόμο προς Γιάννενα, διέσχισαν την πόλη και πήραν την Ιόνια Οδό προς Αθήνα.

Οι χούλιγκαν της Ντινάμο συνέχισαν για Ρίο – Αντίρριο, κάνοντας μία στάση στο Κιάτο. Στην Ελευσίνα, το κομβόι χωρίστηκε στα δύο.

Κάποιοι, συνέχισαν προς το Πεδίον του Άρεως και οι υπόλοιποι, μέσω Αττικής Οδού, κινήθηκαν προς το ΟΑΚΑ και τον σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ, όπου φαίνεται να είχαν κανονίσει ραντεβού με οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Μόλις οι Κροάτες χούλιγκαν βγήκαν από τον σταθμό του Περισσού, άρχισαν μία πορεία περίπου 1 χιλιομέτρου μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ.

 

Εκεί, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας (07.08.2023), οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντινάμο εντόπισαν φίλους της Ένωσης που εκείνη την στιγμή βρίσκονταν έξω από το γήπεδο, καθώς είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων και τους επιτέθηκαν με πέτρες, καδρόνια, βόμβες μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες και μαχαίρια.

Ένας από τους Κροάτες καρφώνει στο μπράτσο τον 29χρονο Μιχάλη. Η κοφτερή λεπίδα βρίσκει αρτηρία και η αιμορραγία είναι ακατάσχετη. Ο Μιχάλης Κατσουρής σωριάζεται «πνιγμένος» στο αίμα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή.

 

Την ίδια στιγμή, πάντως, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι ο δολοφόνος του 29χρονου Μιχάλη βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες και ότι είναι θέμα χρόνου να τον ταυτοποιήσουν.

 

Το newsit.gr αποκάλυψε πως η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε 48 ώρες πριν για την «κάθοδο» των Κροατών

Όπως αποκάλυψε το newsit.gr οι αναλυτές της Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας γνώριζαν εδώ και δυο ημέρες ότι τουλάχιστον 100 Κροάτες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, θα φθάσουν στην Αθήνα σε συνεννόηση με οπαδούς του Παναθηναϊκού και ενημέρωσαν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα εγγράφως, όμως, τελικά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Τα απόρρητα Πληροφοριακά Δελτία δείχνουν το ζοφερό σκηνικό που θα ακολουθούσε και ουδείς εκ του αποτελέσματος κατάφερε να διαχειριστεί την ίδια ώρα μάλιστα που όπως αποδεικνύεται Έλληνες και Κροάτες αστυνομικοί βρίσκονταν για ημέρες σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για την κάθοδο των μαχαιροβγαλτών από το Ζάγκρεμπ.

Παράλληλα με δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα οι αναλυτές της Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας που φέρει χθεσινή (σ.σ. 07.08.2023) ημερομηνία, ανέφεραν ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια θα υπάρχει το βράδυ της Δευτέρας πλήθος φιλάθλων που έδειχνε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος.

Τα δυο απόρρητα δελτία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr:

«Ξηλώθηκαν»7 ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

Την άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης τους 7 ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από την επίθεση Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως «για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.
2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί άμεσα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

Οικονόμου: Υπήρξε τραγική αποτυχία – «Ήταν απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα όλα αυτά που έγιναν»

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA για την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε πάλι με πολύ σκληρά λόγια.

Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «στον τομέα της αποτροπής είχαμε μια τραγική αποτυχία. Δεν μασάω τα λόγια μου. Υπήρξε μια τραγική αποτυχία τελείως ξένη σε σχέση με τις επιδόσεις που μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Υπήρξαν πληροφορίες που δεν αξιολογήθηκαν σωστά και πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα. Διέσχισαν όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο και αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες. Θα έχουμε και άλλες απομακρύνσεις και βεβαίως ότι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί. Ήταν απαράδεκτο».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις