Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Δόμνα Μιχαηλίδου: Αυτά είναι τα μέτρα για τα γηροκομεία 

Δόμνα Μιχαηλίδου: Αυτά είναι τα μέτρα  για τα γηροκομεία 

Αποφασίσαμε μια δέσμη μέτρων για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία είπε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Τα μέτρα αυτά είναι:

1ον. Επικαιροποιούμε τους κανόνες γενικής λειτουργίας μονάδων. Ανάμεσα σε άλλα θα προβλέπονται:

Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων σε μονάδες
Η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μια θα φροντίζει συγκεκριμένους φιλοξενούμενους.
Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε χωριστά στο δωμάτιο, εφ’ όσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Θα προβλέπεται επίσης:

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Η σύσταση το προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μια μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

2ον. Διαμορφώνουμε ειδικού πρωτοκόλλου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης κρούσματος τόσο εντός δομής, όταν είναι ήπια τα συμπτώματα όσο και αναλυτικά η διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία.

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπουμε μέτρα όπως:

Υποχρεωτικό έλεγχο για κορoνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες.
Σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στο προσωπικό προβλέπουμε αντικατάσταση του είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήσαμε με τον ΕΟΔΥ.

3ον. Καθιερώνουμε ειδικό ερωτηματολόγιο για το προσωπικό στις δομές το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ώστε να γίνεται ευκολότερα η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων.

Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού:

Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων.
Τεστ covid δειγματοληπτικά.
Υποχρεωτικό test στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία μετά από άδεια.

4ον. Προβαίνουμε επίσης στη:

Σύνταξη Κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εκτός δομών, όπου επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμη και εκτός των δομών και η χρήση προστατευτικών μέσων (όπως μάσκες) σε όλες τις δραστηριότητές του.

5ον. Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό θα αναρτηθεί στις αντίστοιχες ιστοσελίδες του ΕΟΔΥ και των Περιφερειών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνουμε να καλύψουμε το κόστος για τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και ειδικότερα μασκών και γαντιών σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε κάθε δομή της χώρας. Πρόκειται για υλικό ατομικής προστασίας που θα καλύψει τις ανάγκες 14.000 περίπου ηλικιωμένων και σχεδόν 6.000 εργαζομένων στις δομές.

Αναγνωρίζουμε έμπρακτα τον κόπο καθώς και τον κίνδυνο που επωμίζονται οι εργαζόμενοι των μονάδων και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο καθημερινό τους έργο.

Επίσης:

Καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Ο.Δ.Υ., της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, τις Περιφέρειες και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την αυξημένη ευαλωτότητα των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, προχωράμε και στην αύξηση των προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν πρώτα από όλα προληπτικό χαρακτήρα, είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας ελαστικότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την διασπορά του ιού, έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και η οποία θα προσαρμόζεται με κάθε νέο στοιχείο που αποκτούμε.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις