Ελλάδα

«Δώρο» στους διαχειριστές εταιριών που πτωχεύουν από το ΣτΕ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για την επίλυση υποθέσεων επιβολής φόρων ή προστίμων, το Συμβούλιο της Επικράτειας με απόφαση του ξεκαθαρίζει το πεδίο γύρω από τους διαχειριστές Α. Ε κ.λπ εταιριών που πτωχεύουν ή κλείνουν αλλά στην ουσία δεν είχαν καμία συμμετοχή στη διοίκηση τους.

Σε πολλές περιπτώσεις τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με φόρους, δασμούς και πρόστιμα με αποτέλεσμα να εκπλειστηριάζονται οι περιουσίες τους.Με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, απλοποιούνται οι διαδικασίες με τις οποίες αυτά τα αλληλεγγύως ευθυνόμενα  πρόσωπα μπορούν να προστατευτούν με ενδικοφανείς προσφυγές προς τα αρμόδια φορολογικά όργανα.

Η επταμελής σύνθεσης του Β΄  Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2816/2020 απόφασή της έκανε δεκτή αίτηση φορολογούμενου που στρεφόταν κατά της Α.Α.Δ.Ε.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε πως «α) Με την προσφυγή που οι προσωπικώς και αλληλεγγύως ευθυνόμενοι ασκούν κατά της πράξης προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμου που εκδίδεται σε βάρος του νομικού προσώπου, στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση του οποίου είναι εντεταλμένοι, μπορούν να προβάλλονται αφενός μεν λόγοι, με τους οποίους αμφισβητείται η συνδρομή των κατά νόμον προϋποθέσεων γένεσης της προσωπικής και αλληλέγγυας ευθύνης τους, αφετέρου δε λόγοι, αναγόμενοι στη νομιμότητα της οικείας καταλογιστικής πράξης ή της εν γένει φορολογικής οφειλής του κυρίως υπόχρεου νομικού προσώπου, όπως είναι κατεξοχήν οι λόγοι περί παραγραφής των σχετικών φορολογικών αξιώσεων. Για το παραδεκτό της προβολής λόγων περί ελλείψεως των κατά νόμον προϋποθέσεων της αλληλέγγυας ευθύνης δεν απαιτείται να προβάλλονται, σωρευτικώς, και λόγοι, με τους οποίους αμφισβητείται η νομιμότητα της καταλογιστικής πράξης ή της εν γένει φορολογικής υποχρέωσης του νομικού προσώπου. Τούτο ισχύει και αντιστρόφως.

                β) Η προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των εκκαθαριστών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ανακύπτουσα κατά το μεταγενέστερο της λύσεως του νομικού προσώπου στάδιο της εκκαθαρίσεώς του, δεν καταλαμβάνει τις υπάρχουσες, κατά τον χρόνο λύσης της εταιρείας, φορολογικές της οφειλές, η είσπραξη των οποίων εξασφαλίζεται, άλλωστε, επαρκώς με την καθιέρωση της αλληλέγγυας ευθύνης των, κατά τον χρόνο αυτό, εντεταλμένων στη διοίκησή της προσώπων.

Κατ’ αναλογία, αντιθέτως, όσων ισχύουν για τους λοιπούς εντεταλμένους στη διοίκηση των νομικών προσώπων, οι εκκαθαριστές ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως, κατά το μεν στάδιο της εκκαθάρισης, μόνον για την καταβολή των φορολογικών οφειλών που προέρχονται από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους στην κατανάλωση φόρους, κατά τον δε χρόνο περάτωσης της εκκαθάρισης, για την καταβολή, πέραν των φόρων αυτών, και του φόρου εισοδήματος (και, υπό το καθεστώς του Κ.Φ.Δ., και των λοιπών ρητώς κατονομαζόμενων στις οικείες διατάξεις φόρων και συναφώς επιβαλλόμενων τόκων και προστίμων)».

 

Αξίξει να σημειωθεί πως σήμερα  (31.12.2020) λήγει η προθεσμία της παράτασης που είχε δώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γεώργιος Πιτσιλής, ως προς την υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) λόγω της αναμενόμενης απόφαση του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, είχε ζητήσει την παράταση των σχετικών προθεσμιών έως 31/03/2021.

—

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Η γιατρός δεν συνόδευσε τον Γιώργο Μαζωνάκη στο ΕΚΑΒ γιατί είχε πελάτη, νόμιζα ότι είναι ζωντανός» λέει ο υπνοθεραπευτής Νάσος Κομιανός
Ο υπνοθεραπευτής που είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γιώργο Μαζωνάκη, «σπάει» τη σιωπή του και μιλά για την συνεργασία του με την γιατρό, την ανταλλαγή μηνυμάτων και όσα συνέβησαν στο Κολωνάκι
Ο υπνοθεραπευτής που έλαβε την φωτογραφία του αναίσθητου Γιώργου Μαζωνάκη
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ξεσπά ο αδερφός της 25χρονης Πηνελόπης – «Είμαστε συγκλονισμένοι, αδύναμοι άνδρες καταστρέφουν μια ζωή»
«Υπάρχει επιδημία αδύναμων ανδρών εκεί έξω που δεν μπορούν να αποδεχτούν την ελευθερία της γυναίκας - Για την Πηνελόπη είναι χρέος μου να ζήσω» λέει ο αδερφός της
Η 25χρονη που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
Έκρηξη στην Πλάκα: Για μήνα του μέλιτος είχε έρθει στην Ελλάδα το ένα από τα ζευγάρια των Αμερικανών – Ήταν 3 μηνών έγκυος η κοπέλα
Ο Φλόριν Χότζα και η Ερίσα Τσάνι, που ήταν έγκυος, είχαν παντρευτεί πρόσφατα και ήρθαν στην Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος. Για διακοπές είχε έρθει και η αδελφή του Φλόριν με τον σύζυγό της
Οι τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Πλάκα 50
Η υπόθεση Μαζωνάκη βάζει τέλος στους γιατρούς «influencers» – Αυστηροποιούνται οι κανόνες ιατρικής διαφήμισης
Η τραγική κατάληξη και οι δικαστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στον χώρο των ανεξέλεγκτων ιατρικών και αισθητικών παρεμβάσεων
Γιατροί influencers 9