Ελλάδα

Δραματική έκκληση Πικραμμένου για την υγεία και τα φάρμακα – Οι αποφάσεις της προσωρινής κυβέρνησης για να μην πεθάνουν άνθρωποι

- Ένα νομικό πρόβλημα είναι το εμπόδιο για τη μη πληρωμή των προμηθευτών στα νοσοκομεία
- Τα υφιστάμενα αποθέματα στα νοσοκομεία ήδη έχουν σχεδόν εξαντληθεί
- Για τον συμψηφισμό που ζητούν οι φαρμακοποιοί η προσωρινή κυβέρνηση απαντά: "εμείς δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε"
- Μέχρι την Τετάρτη θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι σε τέτοιο χάλι που αποτελεί πραγματικό θαύμα το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι πλέον χωρίς φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση αναγκάζονται να τα πληρώσουν και να επιβαρυνθούν οικονομικά για κάτι που δικαιούνται.

Αυτό ο εφιάλτης τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Χρ.Κίττα του Υπουργού Επικρατείας Αντ. Αργυρού και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν λύσεις για την αντιμετώπιση συσσωρευμένων προβλημάτων στο χώρο της Υγείας, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αφού τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Στη σύσκεψη υπήρξαν αποφάσεις για την έστω προσωρινή εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά αυτές ακριβώς οι αποφάσεις δείχνουν την τραγική εικόνα του χώρου της υγείας που επικρατεί στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

– Ύστερα από συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες , η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Αυτήν  ακριβώς τη δέσμευση έδωσε ο υπουργός Υγείας και στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο σημείωσε ότι μέχρι την Τετάρτη θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

– Γίνονται ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Σ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και από την πλευρά του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη το επείγον του προβλήματος.

– Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους προμηθευτές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των δημόσιων νοσοκομείων με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Από την πλευρά των προμηθευτών εκφράστηκε κατανόηση και δόθηκε υπόσχεση για την καταβολή προσπαθειών για την θετική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης εξάντλησης των υφιστάμενων αποθεμάτων.

– Ύστερα από επίπονες προσπάθειες σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, έχει ήδη γίνει καταβολή 200 εκατομμυρίων στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου ύψους 6,5 δις ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης. Όσο για το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, παρατηρείται ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σειρά κυβερνητικών συσκέψεων και καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές πολιτών. Η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα συνεργασίας. Να αναλογιστούν ότι τις στιγμές αυτές προέχει ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται εμπάργκο από αύριο στα νοσοκομεία από τους προμηθευτές!

“Κύμα” αντιδράσεων για τα φάρμακα των καρκινοπαθών και τη δήλωση του Λοβέρδου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία «εξπρές» με καταιγίδες και χαλάζι την Παρασκευή – Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και οι 11 περιοχές που θα επηρεαστούν
Συναγερμός σε 11 περιοχές της χώρας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και έντονη κεραυνική δραστηριότητα για την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο
Καιρός
Νέο βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία του Σταύρου Γεωργίου - Η στιγμή που ο 28χρονος φεύγει από το γραφείο του ποινικολόγου
Το newsit.gr φέρνει στο φως νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 28χρονος φεύγει από το γραφείο του Σταύρου Γεωργίου επί της οδού Γ' Σεπτεμβρίου, αφού δολοφόνησε τον 73χρονο
Ο 28χρονος καθ' ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Σταύρου Γεωργίου 21
Παλαιό Φάληρο: Άγνωστος επιτέθηκε σε γυναίκα στην είσοδο του σπιτιού της – Προσπάθησε να της αρπάξει την τσάντα
Από τις κραυγές, κάποιοι ένοικοι της πολυκατοικίας έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει, και ένας από αυτούς προσπάθησε να τον καταδιώξει, δίχως όμως να τον προλάβει
Παλαιό Φάληρο