Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΕΦΕΤ: Πως καθαρίζουμε σωστά το ψυγείο, τι πρέπει να προσέχουμε με το ωμό κοτόπουλο

ΕΦΕΤ: Πως καθαρίζουμε σωστά το ψυγείο, τι πρέπει να προσέχουμε με το ωμό κοτόπουλο

Ο ΕΦΕΤ έδωσε στη δημοσιότητα βασικές οδηγίες για ασφαλή χειρισμό τροφίμων στο σπίτι. Πώς θα αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις, πως καθαρίζουμε το ψυγείο και τι πρέπει να προσέχουμε με το ωμό κρέας.

Ο κακός χειρισμός των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις με τον ΕΦΕΤ να δίνει μια σειρά από οδηγίες για την προστασία της υγείας. Είναι γεγονός ότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός τροφιμογενών λοιμώξεων (δηλητηριάσεις) διεθνώς εξαιτίας του ακατάλληλου χειρισμού τροφίμων στο σπίτι και έτσι ο ΕΦΕΤ συγκέντρωσε ερωτήσεις καταναλωτών και δίνει απαντήσεις που θα βοηθήσουν στον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι.

Με τη συμβουλευτική συνδρομή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, με τρόπο απλό και κατανοητό, ο ΕΦΕΤ δημιούργησε το εγχειρίδιο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι» το οποίο είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του φορέα www.efet.gr.

Πως πρέπει να καθαρίζω το ψυγείο μου;

Όλες οι επιφάνειες του ψυγείου και της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται περιοδικά Το ψυγείο σας πρέπει να το καθαρίζετε, ιδιαίτερα στις λαβές ανοίγματος στα ράφια της πόρτας και τους εσωτερικούς χώρους αποθήκευσης, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν λεκέδες και αποξηραμένα υπολείμματα τροφίμων. Ενδείκνυται να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες του ψυγείου με ένα πανάκι, εμποτισμένο με ζεστό νερό (πάνω από 40οC), στο οποίο θα έχετε διαλύσει λίγο σαπούνι και στη συνέχεια να ξεπλένονται καλά με νερό και να σκουπίζονται με καθαρή πετσέτα ή ρολό κουζίνας.
Αποφεύγετε για τον καθαρισμό του ψυγείου απορρυπαντικά ή/και σκληρά μέσα (π.χ. τραχείς σπόγγους και πανιά) που μπορούν αφενός να επηρεάσουν τη γεύση των τροφίμων, αφετέρου να φθείρουν τις επιφάνειες του ψυγείου, δημιουργώντας νέες εστίες «φωλιές») μικροβίων.

Μπορώ να χειρίζομαι ωμό κρέας ή ωμά πουλερικά με γάντια μιας χρήσης χωρίς να έχω πλύνει πρώτα τα χέρια μου;

Όχι! Προτού φορέσετε τα γάντια μιας χρήσης, προκειμένου να χειριστείτε ωμό κρέας ή ωμά πουλερικά, αλλά και οποιοδήποτε τρόφιμο, πρέπει τα χέρια σας να είναι πλυμένα και στεγνά και γενικώς να μεριμνάτε να μη λερωθεί η καθαρή επιφάνεια του γαντιού. Επίσης, αφού αφαιρέσετε τα γάντια μιας χρήσης, πρέπει να πλύνετε ξανά τα χέρια σας προτού πιάσετε άλλου είδους τρόφιμο. Τα γάντια δεν αποτελούν άλλοθι για τα άπλυτα χέρια. Πάντοτε το πρώτο μέλημα σας είναι να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, καθώς ανά πάσα στιγμή το γάντι μπορεί να σκιστεί και το εν δυνάμει μολυσμένο ή ρυπαρό χέρι σας να έρθει σε επαφή με το τρόφιμο.

Είναι σωστό να πλένω το ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση πριν το μαγειρέψω;

Όταν πλένετε το ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση πριν το μαγειρέψετε, πρέπει να φροντίζετε για την αποφυγή της διασποράς του νερού πλύσης στο περιβάλλον της κουζίνας σας διότι μπορεί διάφορα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια του κοτόπουλου να διασκορπιστούν- κατά το πλύσιμο- στον χώρο της κουζίνας σας, σε ακτίνα μέχρι 80 εκατοστά και να μολύνουν τα σκεύη σας, τα εργαλεία κουζίνας, τις επιφάνειες κοπής ή άλλα τρόφιμα. Επίσης όταν χειρίζεστε ωμό πουλερικό να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε, πριν και μετά από τον χειρισμό του.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις οδηγίες του ΕΦΕΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις