Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΕΦΚΑ: Πώς αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα και οι μη μισθωτοί

ΕΦΚΑ

Με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, οι μη μισθωτοί αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τις ελάχιστες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Επίσης, η τροπολογία του ΕΦΚΑ προβλέπει τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης σε μέλη οικογενειών μισθωτών και μη μισθωτών, τα οποία δεν καλύπτονταν έως σήμερα. Ταυτόχρονα, καθορίζονται ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση και ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας.

Τι προβλέπει η διάταξη του ΕΦΚΑ

Συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη:

– Για την περίοδο 1/3/2018-28/2/2019, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται, εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης ή δύο μήνες ασφάλισης, αν πρόκειται για μη μισθωτό, ο οποίος έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1/1/2017.

– Λαμβάνεται μέριμνα και χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2018 έως 28/2/2019, χωρίς προϋποθέσεις, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του πρώην Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματός τους για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

– Στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται α) τα ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας, δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί, μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και, εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους, μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε) και ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

– Από 1/3/2019 και μετά, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, απαιτούνται 75 ημέρες για μισθωτό ή τρεις μήνες ασφάλισης για μη μισθωτό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις