Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Εφορία: Από τον Μάιο ξεκινά ο Γολγοθάς! Σε πέντε δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Εφορία: Από τον Μάιο ξεκινά ο Γολγοθάς! Σε πέντε δόσεις ο φόρος εισοδήματος

– Τον Μάιο ξεκινά φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος
– Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
– Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποπληρωθεί τον Σεπτέμβριο
– Πέντε μηνιαίες οι δόσεις φέτος αντί για τρεις διμηνιαίες που ήταν πέρυσι
– Τι θα γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης

Μπορεί το κράτος να… σφυρά αδιάφορα όσον αφορά στις επιστροφές φόρου προς τους πολίτες, όταν όμως πρόκειται για την πληρωμή φόρων από τους πολίτες στο κράτος, τα πράγματα αλλάζουν. Και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα πρέπει να γίνει σε πέντε δόσεις: από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο!

Και ενώ ακόμη υπάρχει… αλαλούμ με τις αποδείξεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτός τουλάχιστον είναι, μέχρι στιγμής, ο σχεδιασμός που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτόν, από φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις (αντί για τρεις διμηνιαίες που γινόταν μέχρι πέρυσι), η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και η τελευταία τον Σεπτέμβριο. Είναι ο τρόπος της κυβέρνησης για να… διευκολύνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους και να μπει στα κρατικά ταμεία το πολυπόθητο “ζεστό χρήμα”.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχει και το σενάριο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος έως και σε 10 δόσεις, μέχρι τέλους του χρόνου. Για όσους λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου θα υπάρξει πρόβλεψη για αποπληρωμή ως και την 30η Δεκεμβρίου του 2016. Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και έτσι για όσους σπεύσουν να κάνουν νωρίς τη δήλωσή τους θα προβλέπεται εξόφληση ως και σε 10 μήνες.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που υποβάλει τη δήλωσή του τον Απρίλιο και αυτή εκκαθαριστεί, εάν έχει να πληρώσει 1.600 ευρώ φόρο θα μπορέσει να πληρώσει ως τα τέλη Δεκεμβρίου 200€ το μήνα, θα πληρώσει δηλαδή τον φόρο που του αναλογεί σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Μέχρι να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει διευθετήσει δύο σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν διευκρινίσεις για τον τρόπο δήλωσης του Συμφώνου Συμβίωσης, καθώς και την απαλλαγή από τα τεκμήρια φοιτητών και ανέργων με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι δύο αυτές διατάξεις αφορούν προτεραιότητες του υπουργείου για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ανοίξει για τους φορολογούμενους η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε