Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

“Έφυγε” ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός, Γιάννης Παπαδημητρίου

“Έφυγε” ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός, Γιάννης Παπαδημητρίου
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πέθανε ο γιατρός και καθηγητής Γιάννης Παπαδημητρίου, πρώην πρόεδρος του Ωνασείου. Έχει αναδειχθεί ως ένας από τους 24 κορυφαίους χειρουργούς στον κόσμο.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα το 1990. Γεννήθηκε στην Τρίπολη, στο χωριό Αραχαμίτες. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Το 1987 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής (Αθήνα) και Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Αρεταίειο Νοσοκομείο). Για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα που πραγματοποίησε το μεγάλου κύρους Ιατρικό Περιοδικό “Archives of Surgery”, το 2000 τον ανακήρυξε ως έναν από τους 24 πλέον διακεκριμένους χειρουργούς στον κόσμο.

Διετέλεσε Visiting Professor σε 11 Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει συγγράψει περίπου 400 επιστημονικά άρθρα, έχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει βραβευθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Από την ίδρυση του νοσηλευτηρίου “Ερρίκος Ντυνάν” και για διάστημα πέραν της δεκαετίας, διετέλεσε τομεάρχης Χειρουργικού, καθώς και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Γιάννη Παπαδημητρίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, (14.08.2018) στις 12.00 μ.μ. στην Παναγία Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις