Ελλάδα

Έγγραφο “φωτιά” από Κοτζιά για την Κύπρο! “Η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων”

- Πολυσέλιδο έγγραφο Κοτζιά για τις εγγυήσεις στην Κύπρο παρουσιάζει δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας
- Αποδεικνύει "πειστικά και απόλυτα τεκμηριωμένα, τον παράνομο χαρακτήρας του συστήματος εγγυήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα δικαίου"
- "Τα δύο αυτά ζητήματα, εγγυήσεις και κατοχή, είναι για μας θεμελιακά" λέει η Ελλάδα και τονίζει πως οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να... εξισσοροπηθούν με άλλα αιτήματα
- Την ίδια ώρα τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει χάρτη της Τουρκίας με Θεσσαλονίκη και Αιγαίο... στα "κόκκινα"!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σε πολυσέλιδο έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, υπό τον τίτλο «Η κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και η εκπόνηση ενός Συμφώνου Φιλίας και Ασφάλειας», πειστικά και απόλυτα τεκμηριωμένα, αποδεικνύεται ο παράνομος χαρακτήρας του συστήματος εγγυήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα δικαίου, καθώς και του ΟΗΕ. Επίσης όμως το γεγονός ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων.

Που “πατάει” η Ελλάδα

Στο έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει σε δημοσίευμα του ο «Φιλελεύθερος», τονίζεται: «Εάν το καθεστώς εγγυήσεων και κατοχής παραμείνει (και μετά από μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού), τότε η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. θα είναι προτεκτοράτο μιας τρίτης δύναμης ευρισκόμενης εκτός της Ένωσης. Αυτή η ξεκάθαρη θέση αποτελεί βασικό πυλώνα του ελληνικού δόγματος για την Ασφάλεια».

Η θέση της Ελλάδος, όπως την αναδεικνύει ο κ. Κοτζιάς, είναι πως «τα δύο αυτά ζητήματα, εγγυήσεις και κατοχή, είναι για μας θεμελιακά», και επισημαίνεται ότι δεν είναι κάποιες από τις διεκδικήσεις του ελληνισμού που μπορούν να… εξισορροπηθούν με την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων.

Μέσα από το έγγραφο διαμηνύεται πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και αφήνονται αιχμές κατά κάποιων φιλότουρκων που επιχειρούν να υπονομεύσουν την ελληνική θέση. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνεται, ότι ορισμένοι μεθοδεύουν τη διαμόρφωση μιας «λύσης» εφ’ όλων των κεφαλαίων εκτός των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων.

Στη δε συνέχεια, σημειώνεται, επιδιώκουν να παρουσιάσουν μια τέτοια λύση ως τόσο «πετυχημένη και εξαιρετική» που δεν θα «επιτρέπεται» ή και δεν θα «αξίζει τον κόπο» να μην προχωρήσει η υλοποίησή αυτής «της λύσης» εξαιτίας διαφωνιών στο θέμα εγγυήσεις/κατοχικά στρατεύματα.

“Εργαλείο”

Στο έγγραφο Κοτζιά, που αποτελεί ένα εργαλείο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες Ελλάδος και Κύπρου, τονίζεται πως το κύριο που επιδιώκεται από πλευράς Άγκυρας είναι η διασφάλιση σημαντικών τουρκικών συμβολισμών, δυνατοτήτων πρόσβασης και παρουσίας επί των εδαφών, «προκειμένου να ελέγχουν την Κύπρο ακόμα και μετά την ‘’λύση”». Στο έγγραφο επαναλαμβάνεται η πρόταση για ένα σύστημα ασφάλειας και διεθνούς φιλίας της Κύπρου, για τον πληθυσμό της συνολικά, την οποία θεωρεί ως τη μόνη ρεαλιστική, θετική πρόταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ταξιδιώτες των Χριστουγέννων - Εκτροπές, παρατημένα τρακτέρ και ουρές χιλιομέτρων
Σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη αφενός γιατί τα τρακτέρ έχουν πλέον σταθμεύσει στα δεξιά των δρόμων και αφετέρου γιατί η έξοδος φαίνεται να κορυφώθηκε χθες
Κίνηση από το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων στη Ριτσώνα
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
34
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 10
Κάλαντα με τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς και τους οδηγούς να ελπίζουν να αποφύγουν τους χωματόδρομους - Η Οδύσσεια των εκδρομέων
Για την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων, η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου αισιοδοξεί ότι η βελτιωμένη εικόνα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο που επικράτησε τις βραδινές ώρες, θα συνεχιστεί
Οδύσσεια των εκδρομέων των γιορτών
46