Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Έγινε… Βουλή η ετήσια συνέλευση δικαστών και εισαγγελέων!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κάλεσμα σε δικαστές και εισαγγελείς να διαφυλλάξουν την αξιοπρέπεια του δικαστικού σώματος απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

Η μεγαλύτερη αίθουσα που διαθέτουν τα δικαστήρια της χώρας, χωρητικότητας χιλίων και πλέον καθισμάτων, γέμισε ασφυκτικά από δικαστές και εισαγγελείς, ενώ, για πρώτη φορά όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσαν το παρών όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Τα θέματα της δημιουργίας της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών μονοπωλούν την συνέλευση όπως και η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και οι παρεμβάσεις στο έργο της.

Επίθεση Κοντονή στη ΝΔ παρόντος Μητσοτάκη!

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε μεταξύ άλλων πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοςύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Κοντονής: “Η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι”

“Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοςύνης αποτελούν εστίες παρεμβάςεων στη δικαιοςύνη”, τόνισε ο κ. Κοντονής προςθέτοντας ότι “όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγηςης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτήσια προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες,θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοςύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης”.

Παρουσία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κοντονής εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της για την διαφθορά και τη διαπλοκή: “Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο ομως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας“.

Επιπλέον ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως “η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε” ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε “ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι”.

Αντεπίθεση Μητσοτάκη!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει “να πληγεί η δικαιοσύνη από τήν πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαςτικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα,με κίνδυνο της ζωής τους,στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις“, ενώ πρόσθεσε:

Μητσοτάκης: “Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης”

“Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοςύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοςύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της δικαιοσύνης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι “άκαιρη” και μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Κουτσούμπας και… “εσωτερικά” πυρά

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως “δεν ταυτίζουμε το θεσμό της δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Ολους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαικής πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις, γεγονός απαράδεκτο”.

Στην έναρξη της συνέλευσης ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοςύνης, κυρίως σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

“Το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τα όρια αποχώρησης από το δικαστικό σώμα. Είναι ένα ζήτημα περίπλοκο που έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορούμενα πούμε οτι εξυπηρετεί μόνο φιλοδοξία κάποιου να παραμείνει στην υπηρεσία. Πρόκειται για ταύτιση συμφερόντων. Αντιλαμβανόμαστε αγωνία συναδέλφων που βρίσκονται στο τέλος της σταδιοδρομίας τους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σεβαστίδης.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε