Ελλάδα

Εγνατία Οδός: 1,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το τίμημα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών.

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποσφράγισε χθες (26.08.2021) δεσμευτική οικονομική προσφορά της ένωσης προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΑ.Ε. – EGIS PROJECTS S.A., η οποία προβλέπει την καταβολή εφάπαξ τιμήματος 1.496.100.000 ευρώ για την Εγνατία Οδό.

Επιπλέον του πιο πάνω ποσού, το σύνολο των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου κατά τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 850 εκατ. ευρώ (7,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων διοδίων, ΣΕΑ κτλ) σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρηματοοικονομικού μοντέλου του αναδόχου.

Ακόμη, οι επενδύσεις (υποχρεωτικές εργασίες) που ο ανάδοχος υποχρεούται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου 420 εκατ. ευρώ. Όλα τα πιο πάνω οδηγούν στο αποτέλεσμα ότι η συνολική αξία της παραχώρησης θα φθάσει στα 2,766 δισ. ευρώ. Αυτό συνιστά το μεγαλύτερο τίμημα που έχει προσφερθεί μέχρι στιγμής για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση της Εγνατίας οδού ήταν ένα από τα πολύπλοκα ζητήματα που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, το οποίο επί σειρά ετών λίμναζε και απαίτησε συστηματική δράση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, για να βρεθεί λύση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του ταμείου συμμετοχών.

«Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον τρόπο που μπορούν και πρέπει να δράσουν Δημόσιο και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου και επενδύσεις να γίνουν και ανάπτυξη να επιτευχθεί. Καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα, με τη συνεπή δουλειά και συστηματική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του για το θέμα ο κ. Καραμανλής.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα που έχει δοθεί για περιουσιακό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ και εξασφαλίζεται επιπλέον για το Δημόσιο και το 7,5% των εσόδων του αυτοκινητοδρόμου για τα 35 χρόνια της παραχώρησης. Διασφαλίζεται ακόμα η εκτέλεση νέων έργων βελτίωσης του αυτοκινητοδρόμου ύψους 400 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες του και την αξία του αυτοκινητοδρόμου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαφές πλέον πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και κεφάλαια από όλο τον κόσμο κατευθύνονται στη χώρα μας για επενδύσεις σε μεγάλα projects. Η προσπάθεια όλης της κυβέρνησης και πάνω από όλα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας, φέρνει απτά αποτελέσματα», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Καραγιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Την επόμενη εβδομάδα οι τοξικολογικές του Γιώργου Μαζωνάκη - Καταθέτουν οι εργαζόμενες του ιατρείου για τον θάνατό του
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες επικοινωνίες μεταξύ της γιατρού και του υπνοθεραπευτή που κατάθεσε τη Δευτέρα - Σε εξέλιξη οι έρευνες από την ΑΑΔΕ για τις οικονομικές συναλλαγές του ζευγαριού
Οι 2 κατηγορούμενοι γιατροί
Ακόμα και πισώπλατα μαχαίρωνε ο 27χρονος την Πηνελόπη στην Ηγουμενίτσα - Κοιμόταν για ώρες ο δράστης μετά το φονικό
Ο 27χρονος είχε απασχολήσει τις αρχές για οπαδική βία και μικροκλοπές - Γιατί τα οικονομικά κίνητρα που ο ίδιος ισχυρίστηκε δεν πείθουν τις αστυνομικές αρχές - Απολογείται την Πέμπτη
25χρονη Πηνελόπη 8
Τα δύο ραντεβού του Μαζωνάκη για πλασμαφαίρεση και τα sms μεταξύ της γιατρού και υπνοθεραπευτή - «Σε πήρα στον λαιμό μου»
Ο τραγουδιστής είχε προγραμματίσει να κάνει δύο πλασμαφαιρέσεις στο μοιραίο ιατρείο της οδού Καρνεάδου στο Κολωνάκι - Η συνάντηση με τον υπνοθεραπευτή και τα μηνύματα που ρίχνουν φως στην υπόθεση του Γιώργου Μαζωνάκη
Γιώργος Μαζωνάκης
14
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Τα κινητά τηλέφωνα θα δώσουν «απαντήσεις» για το κίνητρο του δράστη – «Τσακωμός για 1.900 ευρώ»
Στον 27χρονο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, ενδοοικογενειακή βία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών
Το 25χρονο θύμα της δολοφονίας
7