Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εγνατία Οδός: Το νέο έργο που μειώνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και ο ρόλος της ΓΕΚ Τέρνα

Εγνατία Οδός: Το νέο έργο που μειώνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και ο ρόλος της ΓΕΚ Τέρνα

Ένα ακόμη βήμα που θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της Εγνατίας Οδού του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Η Κομισιόν έδωσε έγκριση για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό στα Γρεβενά, ένα έργο που οι διαπραγματεύσεις του διήρκεσαν τουλάχιστον δύο χρόνια και η κατασκευή του θα αναβαθμίσει περαιτέρω το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας, καθώς θα συμβάλλει στη μείωση των χιλιομετρικών αποστάσεων.

Με το σημαντικό αυτό τμήμα που θα υλοποιήσει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα θα δημιουργηθεί ένας άξονας που θα έχει μήκος 182 χλμ. και θα παρέχει για πρώτη φορά ταχεία σύνδεση της Αθήνας με την Δυτική Μακεδονία, αφού η απόσταση για παράδειγμα της πρωτεύουσας με τα Γρεβενά θα μειωθεί από τις 6,5 ώρες που είναι σήμερα σε μόλις 4.  Επιπλέον, ο Ε65 είναι πολύ σημαντικός άξονας, καθώς αποτελεί τον τρίτο εθνικό κάθετο άξονα της χώρας μετά τον Αθήνα – Θεσσαλονίκη και το Αντίρριο – Ιωάννινα.

Η έγκριση που έδωσε η Κομισιόν δημιουργεί αντίστοιχα, μεγάλο όφελος και στον όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς ανεβάζει κατά 442 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του, ενώ ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση του στον κλάδο των κατασκευών.   Εκτός από το βόρειο τμήμα του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα έχει υπογράψει κι άλλα «χρυσά» συμβόλαια, όπως αυτό της κατασκευής του αεροδρομίου Καστέλι στην Κρήτη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η σύμβαση έργου που υπέγραψε πρόσφατα για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Η Εγνατία Οδός και η σημασία του Ε65

Ο αυτοκινητόδρομος 2, γνωστός και ως Εγνατία Οδός, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χιλιόμετρα και αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 90. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στην Θράκη. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1994 και 2014.   Η έγκριση που δόθηκε πρόσφατα για τη χρηματοδότηση του βορείου τμήματος του Ε65 ήταν κομβικής σημασίας, καθώς θα κατασκευαστεί το τμήμα, που είναι απαραίτητο για να ενοποιηθεί ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος.   Να σημειωθεί επίσης, ότι, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα υλοποιεί το έργο σύνδεσης στο νότιο τμήμα (Λαμίας – Ξυνιάδας), το οποίο κατά το ήμισυ  έχει αποπερατωθεί.

Το όνομα της Εγνατίας Οδού προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή. Εταιρεία συντήρησης είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε., της οποίας κύριος μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις