Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βάσεις 2015: Μεγάλη πτώση στις “δυνατές” σχολές – Που θα κινηθούν οι άλλες βάσεις

Βάσεις 2015: Μεγάλη πτώση στις “δυνατές” σχολές – Που θα κινηθούν οι άλλες βάσεις

Πανελλήνιες 2015 – Βάσεις 2015: Πρόσω ολοταχώς για… βάσεις δύο ταχυτήτων μετά τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Σε ιστορικά χαμηλά αναμένεται να βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή “εκτόξευση”. Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης φαίνεται να πέφτουν στο όριο του 18.

Σε λίγες μόνο ημέρες τελειώσει η αγωνία για τους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση για τις Βάσεις 2015.
Η καθίζηση των μορίων εισαγωγής στις περισσότερες σχολές είναι γεγονός, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων, το φετινό καλοκαίρι όμως «ανέτρεψε» πολλές φορές το «κλείδωμα» των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο.

Οι πολιτικές “εμπλοκές”

Η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις (περιορισμένες) μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών, καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων, τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.

Η δυσκολίες της περιφέρειας

Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών.
Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή.
Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε