Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ειδήσεις για νέα μέτρα έβγαλε ο Τσιόδρας – Οι κρίσιμες δυο εβδομάδες και το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί

Τσιόδρας

Την πιο δύσκολη μέρα της πανδημίας για την Ελλάδα, την ημέρα που φτάσαμε τα 1.259 (!) κρούσματα κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε ξανά και μίλησε για την ατομική ευθύνη του καθενός. Οι οδηγίες, οι προσωπικές του εμπειρίες και οι δύσκολοι μήνες που έρχονται.

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος συμμετείχε εκτάκτως στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00, το απόγευμα της Τρίτης, 27.10.2020, μετά το σοκ των 1.259 νέων κρουσμάτων σε ένα μόλις 24ωρο.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός. 1259 κρούσματα σήμερα, αριθμός ρεκόρ με επίσης αριθμό ρεκόρ διασωληνωμένων που είναι 102, ενώ οι θάνατοι είναι 12 και συνολικά 593, με την Αττική και την Θεσσαλονίκη να “βράζουν”.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Click4more: Κορονοϊός: Ιδού τα μέτρα για τις περιοχές που αλλάζουν «χρώμα»! Τι αλλάζει από τα ξημερώματα της Πέμπτης

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο», κατέληξε.

Χαμηλά η μουσική, αλλαγές στις αποστάσεις στην εστίαση και στον τρόπο που γίνονται τα ομαδικά σπορ

Ο κύριος Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί». Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .

Ο κύριος Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Τσιόδρας

Δεν ήρθα να σας μιλήσω για φόβο αλλά για ελευθερία

«Δεν έχω χαρτιά μπροστά μου σε μια ημέρα ιστορική που έχουμε ιστορικές μνημες ανδριοσύνης μπροστά στον φασισμό νομίζω περισσότερο από την γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς και από την γλώσσα των μέτρων η φωνή της συνείδησης», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής. Όπως προσέθεσε η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

Click4more: Ο Αρκάς «χτύπησε» για τα 1.259 νέα κρούσματα κορονοϊού!

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας» είπε ο κ.Τσιόδρας. Αναφέρθηκε στις απαγορεύσεις λέγοντας ότι δεν του είναι ευχάριστο να φορούν όλοι μάσκα και τα μικρά παιδιά. Εμείς στην επιτροπή με μια ψυχή και μια φωνή προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα και να αποφύγουμε το lockdown. Η στάση του καθενός θα κρίνει την πορεία», είπε ακόμα. 

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Είναι ώρα ευθύνης και ώρα συνείδησης. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν είναι σκλαβιά αλλά είναι επιλογή ελευθερίας

Αναφέρθηκε στους νέους και είπε ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα και το γνωρίζαμε και το περιμέναμε. Ετσι κινούνται οι πανδημίες, είπε ακόμα. Είναι ώρα ευθύνης και ώρα συνείδησης. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν είναι σκλαβιά αλλά είναι επιλογή ελευθερίας, είπε ακόμα και πρόσθεσε: Το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε. Το εμβόλιο της Οξφόρδης δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ακόμα ότι ο ίδιος έχει να πάει σε καφέ από τον Φεβρουάριο και είπε ότι ξέρει ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είπε ακόμα ότι γίνεται κάθε προσπάθεια και επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να είναι σωστή τονίζοντας ότι δεν την φοράμε κάτω από τη μύτη!

«Αν ήθελα να πάω να ξεσκάσω, όταν θα μιλούσα σε ένα φίλο μου, δεν θα έβγαζα τη μάσκα. Θα την έβγαζα μόνο για να φάω», είπε.

Σχολίασε όλα όσα γίνονται γύρω μας με εκείνους που θέλουν να ξεδώσουν και συνωστίζονται στα κέντρα. Ο κορονοϊός δεν σέβεται κανέναν. Από αυτούς που δουλεύουν στο εργοστάσιο μέχρι αρχηγούς κρατών. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ακόμα ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Αν δεν κάνουμε όλα όσα σας είπα δεν θα γίνει τίποτα σωστά. 

Το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή. Την πρώτη φάση το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο είπε ο κ.Τσιόδρας αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας». 

Δεν είχαμε ποτέ τόσους ανθρώπους στις εντατικές

Απαντώντας αν έρχεται στις αρχές Νοεμβρίου μίνι lockdown στην Αττική ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η επιτροπή μελετάει τα στοιχεία και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αποφασίζουν αν και κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στους χρωματισμούς κάθε περιοχής. Τα μέτρα, είπε δεν είναι πανάκεια και έχουν εφαρμοστεί εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν καλύτερα και σε άλλες όχι. Είμαστε έτοιμοι για παραπάνω μέτρα έτσι ώστε να αποφύγουμε το lockdown και να ανακόψουμε την διασπορά. Το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή. Την πρώτη φάση το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ποτέ δεν είχαμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τόσους ανθρώπους στις εντατικές. Στενάζει η υφήλιος. 

Δείτε όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις