Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εικόνα ολικής καταστροφής από την φωτιά στο ΚΥΤ Ασπροπύργου (pics, video)

Εικόνα ολικής καταστροφής από την φωτιά στο ΚΥΤ Ασπροπύργου (pics, video)

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας (08.02.2021) η φωτιά που εκδηλώθηκε ύστερα από έκρηξη σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Οι εικόνες που καταγράφηκαν με το πρώτο φως της ημέρας είναι χαρακτηριστικές της καταστροφής που προκλήθηκε από την πυρκαγιά. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, ένα βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, είναι η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας το ΚΥΤ.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Όπως δήλωσε σήμερα (08.02.2021) εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον ΣΚΑΪ “υπήρξε πυρκαγιά σε μετασχηματιστή της εγκατάστασης. Συμμετείχαν πολλές δυνάμεις, καθώς εξελίχθηκε σε δύσκολη πυρκαγιά. Δεν υπήρξε κάποιος που να κινδύνευσε. Οι ζημιές φαίνεται να είναι μεγάλες”. 

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ. διερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς. 

Από την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για νευραλγικό σημείο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής και της Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό, η βλάβη επηρέασε τόσο το κέντρο της Αθήνας, Δυτικά και Νότια προάστια όσο και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, όπως περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας. 

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η διακοπή ρεύματος διήρκησε περίπου 40 λεπτά, και 55 λεπτά στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, η βλάβη αποκαταστάθηκε. 

 

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ασανσέρ στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμεικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις